Wyznacz dany ciag
Lenka: suma wyrazow 6 i 8 pewnego ciagu arytmetycznego jest rowna 40 a iloczyn wyrazow 2 i 3 tez jest
rowny 40.Wyznacz ten ciag.
14 mar 12:25
fruu: a6+a8=40
a2*a3=40
(a1+r)*(a1+2r)=40
a1[(1+r)(1+2r)]=40
a1=40(1+r)(1+2r)
a6+a8=a2*a3
(a1+5r)+(a1+7r)=(a1+r)*(a1+2r)
moze ci cos pomoglem
14 mar 12:31
Lenka: no nie bardzo bo nie mam rozwiazania
14 mar 13:25
qwerty: ale liczyc umiesz ? ;>
2a1+12r=a12+2a1r+a1r+2r2
a6+a8=40
2a1+12r=40
a1+6r=20
a1=20−6r
2a1+12r=a12+2a1r+a1r+2r2
a1=20−6r
podstaw i rozwiaz
14 mar 13:31