Ponownie zad ze stereometrii którego w ogóle nie czaje :/
Rafi:

Oblicz objętość narysowanego ostrosłupa prawidłowego wiedząc, że ES=12 cm i AC=5{2}
S=przekątną podstawy.
ASE=90' (stopni)
Proszę o pomoc
14 mar 13:23
Rafi: Umiecie to zrobić?
14 mar 13:40
Jack: spróbuj lepszy rys. zrobić...
14 mar 13:50
Rafi:

Teraz lepiej?

α=90 stopni
14 mar 14:09
Jack: w podstawie jest figura foremna. Wiesz jaka? Znasz jej przekątną
| | 1 | |
Objętość policzysz mnożac pole podstawy przez wysokość ES przez |
| . |
| | 3 | |
14 mar 14:12
Rafi: AC=5√2
14 mar 14:18
Rafi: to jest równoległobok
14 mar 14:18
Jack: Równoległobok nie jest foremny. Szukaj czworokąta o bokach takiej samej długości i kątach
równych.
14 mar 14:24
Rafi: Prostokąt
14 mar 14:31
Jack: a ma prostokąt równe boki?
14 mar 14:31
Rafi: ups to w takim razie kwadrat
14 mar 14:33
Jack: 
no właśnie.
14 mar 14:36
Rafi: to jest proste jednak... a pomożesz w tym: krawędź boczna ostrosłupa prostopadła do podstawy ma
długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 18 cm
i 24 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa ?
14 mar 14:55