ciag geometryczny
Piotrek: Sn = 127.875 cm
a1 = 64
q = U{1}[2}
n = ?
jak obliczyć n (powinno wyjść 10) ale w jaki sposób to obliczyć
jakis kolo cos podpowiedział ale nie wiem o co chodzi
14 mar 19:41
Jack: skorzystaj ze wzoru na sumę..
Po prsotu podstaw tam i wylicz n.
14 mar 19:43
Piotrek:
wzór znam obliczałęm juz przykłady ale ten mnie zaciął i nie wiem jak zrobic
14 mar 19:45
Julek:
127.875 = 2a1 *(1−(2)−n)
14 mar 19:47
Piotrek: hmmm
14 mar 19:47
Piotrek: ok probuje
a czemu tam w nawiasie pozmieniały sie znaki

?
14 mar 19:48
Piotrek: tzn −n a nie n
14 mar 19:49
Jack: bo był ułamek, a teraz nie ma ułamka
14 mar 19:50
Piotrek: | | 1 | |
wyszło mi |
| {128} = −2 −n tak  ? |
| | 8 | |
14 mar 19:52
14 mar 19:53
Piotrek: nie wiem kurde pomieszało mi sie wszystko
14 mar 19:54
Piotrek: i dlaczego za q dałes 2 a nie 1/2
14 mar 19:55
Piotrek: hallo
14 mar 20:00
Jack: | | 1 | |
pisanie ułamków jest uciążliwe daltego piszemy niekiedy ( |
| )2=2−2 |
| | 2 | |
14 mar 20:07
Piotrek: aha no ok w ten sposób... mógłbyś zapisac mi całe rozwiazanie i krok po kroku sobie zobacze co
trzeba robic
natrafiłem na kolejny przykład trudny ale moze sobie poradze jak rozpiszesz ten
i przy okazji jak w innym mi wyszło 1 = − (−1)n to jak to zapisac ze ile to jest
14 mar 20:09
Jack: | | 1 | |
Teraz jak podstawisz do wzoru wszystkie dane to w mianowniku będziesz miał 1− |
| . To jest |
| | 2 | |
Ten brzydki mianownik można zamieniać tak, jak to zrobił
Julek, czyli
127.875=2*a
1(1−2
−n)
14 mar 20:10
Jack: 1 = − (−1)n
Jeśli tak równość ma być prawdziwa, to to znaczy, że n musi być liczbą nieparzystą.
14 mar 20:11
Piotrek: aha dzieki... rozpiszesz tamten przykład

?
14 mar 20:12
Piotrek: najlepiej jak bys mi pomógł przez gg zgadzsz sie

?
14 mar 20:13
Jack: a masz AQQ? Bo inaczej cięzko będzie generować znaki matematyczne

Hmm po kolei.
Masz równość
Julka.
Podstaw za a
1 liczbę z zadania.
14 mar 20:15
Piotrek: | 1 | |
| = 128 * (−2−n) na tym staje pewnie wszystko zle robie hehe |
| 8 | |
14 mar 20:20
Piotrek: jak zainstaluje aqq to pomozesz

?
14 mar 20:21
Jack: Spojrz jeszce raz pod kątem minusów... Podziel przez 128 i zapisz lewą stronę jako potęgę
14 mar 20:23
Jack: tu mogę pomóc
14 mar 20:23
Piotrek: oka
14 mar 20:24
Piotrek: oka wyszło hehe inne niestety nie ale dzieki za pomoc
14 mar 20:25
Piotrek: to mam jeszcze problem z takim:
a3 = 4/3
q = 1/3
Sn = 4/243
14 mar 20:26
Jack: mając dane a
3 i q policz a
1 i tak samo jak poprzednio pomęcz się z wyliczeniem n
14 mar 20:28
geometric: 1. Najpierw policz a
1 ze wzoru ogólnego na n−ty wyraz ciągu geo. i zapisz tutaj
| | 1−qn | |
2. Podstaw do wzoru: Sn = a1 |
| |
| | 1−q | |
dalej Ci pomogę z przekształcaniem
14 mar 20:30
14 mar 20:33
Piotrek: ?
14 mar 20:37
Piotrek: i co z ta pomoca

?
14 mar 20:44
Jack: pomnóz obie strony przez 2/3 żeby sie pozbyć mianownika.
14 mar 20:46
Piotrek: tak zrobiłem wyszło mi 8/729 = 12(1 − (1/3)n co dalej
14 mar 20:48
Jack: wymnóż 12 przez nawias i przenieś 12 na drugą stronę. Dodatkowo pomnóż obie strony przez −1.
14 mar 20:49
Piotrek: | | 721 | |
11 |
| = 4 n dobrze  ? |
| | 729 | |
14 mar 20:51
Jack: to 4n jest niestety źle...
14 mar 20:52
Piotrek: no to ile

?
14 mar 20:52
Jack: | | 721 | | 1 | |
11 |
| =12* ( |
| )3 Teraz obie strony przez 12. |
| | 729 | | 3 | |
14 mar 20:53
Jack: tam do potęgi n powinno być.
14 mar 20:53
14 mar 20:55
Piotrek: oj no no n tez sie w pisowni myle
14 mar 20:55
14 mar 21:00
14 mar 21:00
Jack: tylko że hmm... suma iluś tam dodatnich wyrazów jest ułamkiem bardzo małym duuużo mniejszym od
1, a a3 jest więsze od 1?
Coś tu nie gra...
14 mar 21:01
Piotrek: no i jack na tym stoimy jak dalej heh
14 mar 21:02
Piotrek: w odpowiedzi jest niby 7
14 mar 21:03
Jack: ano głupoty wyszły

Na pewno dobrze to przepisałeś? Może q jest ujemne, hm?
14 mar 21:03
Piotrek: pisze jeszcze raz a3 = 4/3 q = 1/3 an = 4/243
14 mar 21:05
Jack: hehe

To zobacz jak jest różnica w tym co napisałeś
14 mar 21:05
Piotrek: an kurde
14 mar 21:06
Piotrek: sry za zamieszanie
14 mar 21:06
Jack: Szczególik...
Wiesz jak to zrobić?
14 mar 21:07
Piotrek: napisz jak wyliczyc Sn to powinienem sobie poradzic
14 mar 21:07
Piotrek: czy nie musze liczyc Sn tylko n ze wzoru na n−ty
14 mar 21:10
Jack: a
n...

a
1*q
n−1=a
n
14 mar 21:10
Piotrek: no wiem wzór znam
wychodzi mi
4/243 * 1/2 = 1/3 n−1
14 mar 21:12
Piotrek: 1/729 = 1/3 n−1
14 mar 21:13
Piotrek: n = 7
14 mar 21:14
Piotrek: pomozesz jeszcze przy jednym jak napisze go za 5 min czy juz nie chce ci sie
14 mar 21:14
Jack: 12*qn−1=4/243 :\12
qn−1=1/729
1/3n−1=1/729
3* 1/3n =1/729 \:3
1/3n=1/2187
n=7
14 mar 21:15
Jack: ok, ostatni, bo bede szedł
14 mar 21:15
Piotrek: a1 = 6 q = √2 an = 24
14 mar 21:18
Piotrek: 24 = 6 * √2 n−1
14 mar 21:18
Piotrek: 4 = √2n−1
14 mar 21:19
Jack: tak samo jak ostatni
a1*qn−1=an
6*(√2)n−1=24
....
....
....
14 mar 21:19
Jack: ok
teraz zamień √2 na potęgę 2.
14 mar 21:20
Piotrek: no i tu nie wiem jak dalej
14 mar 21:20
Piotrek: 2 do 1/2
14 mar 21:21
Jack: tak
22=(21/2)n−1
Mnożenie wykładników bo potęgujemy potęgę.
22=2n/2−1/2
opuszczamy podstawy
2=n/2 −1/2
n=5
14 mar 21:22
Piotrek: dziekuje... i dobranoc
14 mar 21:22
Jack: dobranoc
14 mar 21:24