matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 542,
541
,
540
,
539
,
538
,
537
,
536
,
535
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
madzia :
pomozcie z fizyki . jaka siła działająca na ciało w czasie 20 sek spowoduje jego pęd 4,2 kg razy m/s
1
iś:
Sprawdz, czy dane wyrażenie jest tożsamoscia: (tgα + ctgα )sinα cosα = 1
0
pio90:
f=1−ln(2iks+1) dedina funkcji i fukja odwrotna
4
ziom:
2
lim n tg
=
n
2
n→
∞
tg x
korzystam tutaj z wzoru: lim
=1
x
n→
∞
0
kamilox:
jak napisac złożenie f◯g dla f(x,y)=(x+y, x−2y+3) g(x)=x−y. wiem jak to zrobic dla g◯f ale w druga strone nie za bardzo
3
lena12:
Bank podniósł stope oprocentowania kredytu z 10% do 11%. a) o lie punktów procentowych wzrosło oprocentowanie kredytu?
18
gosia:
Usun niewymiernosc z mianownika
0
kamilox:
jak zapisac złożenia tych funkcji: f(x,y)=(xy, y−x) g(x,y)=(siny,
√
y
2
+ 2x)
2
Ada:
Hej, chciałam zadać pytanie odnośnie nierówności z funkcją wykładniczą. Kiedy zmieniamy znaki większość/mniejszości na przeciwne? jeśli podstawa jest z przedziału (0,1)?
1
Anka:
y=|tg2x|+1 Zamień na funkcję odwrotną x=|tg2y|+1
2
łukasz:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2073.html czy mógłby ktos zrobić to innym sposobem, dla mnie jest to mało zrozumiałe
8
wielomian:
bardzo proszę o pomoc: wiedząc, że liczny −1 i 2 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+bx−4 oblicz a i b oraz
3
Jasper:
Mam pytanko o macierz. Chodzi mi konkretnie o obliczanie macierzy za pomocą programu Scilab. Mam instrukcję do zadania itd. Wszystko mi ładnie działa, ale że tak powiem nie wiem skąd
1
Godzio:
Witam, robię sobie zadanka z granic i zastanawia mnie jedno, czy mogę tak zrobić, chodzi o rozwiązanie przy pomocy tw. o dwóch ciągach:
2
hhuubbeerrtt:
dla jakich parametrów a i b liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
+4x
2
+ax+b
6
Dominik:
Witam, proszę pomocy ! na jutro muszę oddać to zadanie a nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić ; (( proszę zróbcie mi to
1
zadanie:
x
4
+x
2
+1 to rownanie nie ma pierwiastkow i jakbym chcial sprawdzic to tabela hornera to jaki bylby rozklad na czynniki
6
aaa:
Wykaż, że dla każdej liczby n całkowitej nieparzystej i niepodzielnej przez 3 wyrażenie n
3
−+2n
2
−2 jest podzielne przez 24.
30
bardzo wdzieczny:
|−x
2
+4x|>3
0
Jolanta:
Cos poplątałam pomózcie zaglądnijcie do Bardzo wdziecznego
7
Funkcjaaa:
Znajdź funkcję odwrotną do danej: ( bez sprawdzania różnowartościowości)
1
gigi:
Oblicz granicę lim
n→+
∞
(x
2
+x
4
+x
6
+...+x
2n
)
1
gigi:
Oblicz granicę lim
n→+
∞
(x
2
+x
4
+x
6
+...+x
2n
)
17
simon siedzę i myślę::
18
dsafas:
:::rysunek::: zrobilem czesc zadania a druga czesc to mam wyliczyc AD i DC . Jest to rownleglobok i sin kata
6
pilne:
proszę o pomoc. to bardzo pilne zadanie. wyznacz dziedzinę funkcji:
1
mmmm:
ile wynosi 331 *
√
1,1
2
pilne:
rozwiąż równanie :
2x−3
x
−1=
x+1
x−2
102
mm:
Oblicz ile czasu potrzeba na zagotowanie 1,7litra wody w temp. 20 ℃ w czajniku elektrycznym o mocy 2,2kW. Ciepło właściwe wody wynosi 4200J/kg*K, gęstość wody 1g/cm3.
9
michał kan:
Witam mam do Was pytanie ile wynosi pochodna z (
1
3x
2
)' prosze was o rozpisanie tego krok po kroku bo za bardzo tego nie umiem
10
pomagacz:
Witam, mam problem, napisałem prosty program w C++ i nie mogę zrobić tak, aby po użyciu jakiegoś
case
a mieć możliwość wybrania kolejnego
20
Lolus:
y= − | x+1| +2
0
Maciek:
Obliczyć . (1−i
√
3
)
20
0
Maciek:
Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków , dla których argument główny jest najmniejszy.
1
Maciek:
Wyznaczyć moduł r i argument główny a liczby zespolonej . z=−1+p{3i)
0
Maciek:
Wyznaczyć pierwiastek kwadratowy z liczby 4+5i. Wynik zapisać w postaci x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z
1
Paweł:
:::rysunek::: Oblicz objętość narysowanego ostrosłupa prawidłowego wiedząc, że |ES| = 12 cm i |AC| = 5
√
2
9
bonez:
(2
2
0
−3)
2
10
ANJA:
OBLICZ GRANICE: f(x) =
√
x
2
+1
−
√
x
2
−1
4
mucha:
1 + 2
√
6
usun niewymiernosc z mianownika :
1 − 2
√
6
3
renta:
wyznacz x tak aby ciąg 5,x,40 był geometryczny
7
reven:
Po lewej stronie równania zapisano sumę wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego. Rozwiąż to równianie.
2
Maaatt:
Oblicz sume miar katow wewnetrznych trzydziestokata
1
Mort:
2
1
4arccos3x
i z tego wszystko ogarniam po za jednym
0
ferdek:
2
3
3
√
x
2
dzielone przez (2+
3
√
x
)
2
ile to jest
4
Nikki:
Wyznacz wartość parametru b, wiedząc, że dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania 6x
2
+bx+1=0 spełniają warunek x1+x2=4
9
Godzio:
a
n+1
Udowodnić, że jeżeli a
n
> 0, lim
n→
∞
= g to istnieje granica
a
n
lim
n→
∞
n
√
a
n
= g
2
kryspin:
sprowadzic do postaci kanonicznej y=x
2
+12+1
3
Maniek2841:
Równanie 2mx
2
+(3m+6)x+12=0 mam rozwiązać to równanie i liczę Δm i z tego deltę i później stosuje wzory na miejsca zerowe
1
xxx:
jak skladac takie funkcje dane wieloma wzorami;
1
marcin:
wyznacz zbior wartosci parametru m, dla ktorego funkcja f(x)=(m−2)x
2
+(m+1)x+m+1 posiada:
5
Dzastina:
dx
1
Co zrobić z całką ∫
? Zastosować podstawienie
=u?
(1−x
4
)
√
x
2
+1
1−x
4
1
Maxwell:
arcsin(sin
7π
5
)=?
6
raveno:
wyznacz wzór funkcji liniowej o współczynnikach całkowitych, wiedząc,że jej wykres przecina oś OYw punkcie o współrzędnych (0,5), zaś OX w punkcie, którego odcięta jest mniejsza od −3.
22
Monika:
Muszę obliczyć kąt sinβ = ?
7
Lodzia:
uprość wyrażenie
proszę o pomoc
1
Kujon:
||1−|x||=3
1
Magda:
Punkt A(−2,−3) jest wierzchołkiem rombu, którego bok zawiera się w prostej o równaniu x − 2y −4 = 0. Środkiem symetrii tego rombu jest punkt S(1,1) Oblicz współrzędne pozostałych
3
Maaatt:
Oblicz ile przekątnych ma dwudziestokąt foremny
4
Karusiaaaa:
Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi y, przechodzącego przez punkty A= (3,0), B=(−5,4)
1
ferdek:
mam do was pytanie dlaczego liczona jest pochodna z
3
√
x
jest to czwarta linija od spodu po 2+...
1
Kujon:
Moze ktos podac przyklad do tego zadania : Naszkicuj wykres funkcji określonej w zbiorze (−∞;−3}∪{3;+∞),która ma cztery miejsca zerowe. Na
1
weruś:
co jest wieksze
2
3
liczby x czy 66% liczby y x=
√
4
*
√
9
*
√
81
+
√
144
+13
1
olka:
Iloma sposobami można położyć 12 książek na trzech półkach tak, by na pierwszej półce znajdowało się 6 książek, na drugiej 4 książki, a na trzeciej reszta?
27
Tiamat:
Poomocy :C
0
Marcin:
Proszę o pomoc w następujących zdaniach: 11−20. Bardzo proszę o pomoc i przepraszam, że na stronie poświęconej matematyce
0
Karol:
y
n
= Ix−2I
0
Monika 82:
arccosx wieksze rowne arccosx
2
1
tn:
drut o długości 100 cm podzielono na dwie części z jednej zrobiono kwadratowa ramkę a z drugiej okrąg jaka powinna być długość każdej części aby suma pól powstałych figur była najmniejsza.
5
zaba:
Zamień 5 kg/m
3
na g/dm
8
zadanie:
rozloz na czynniki 8x
3
−12x
2
+6x−1 ma wyjsc (2x−1)
3
22
Mort:
moze ktos pomoc z dziedzinami funkcji ?
0
Funkcjaaa:
Znajdź funkcję odwrotną do danej: ( bez sprawdzania różnowartościowości)
x − 3
y=3 + 2log(
)
2
0
ala:
Oblicz pochodną kierunkową funkcji z=x
2
−xy+y
2
w punkcie(1,1) w kierunku wektora(cos ,sin)
6
Monika:
Jak obliczyć pole:
2
pilny:
pilnie potrzebuje wskazówek do zadania z statystyki
!
0
tomek:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2054.html
1
wdzieczny:
Rozwiąż nierówność: log
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
3
(x
2
−1) + log
<
1
3
(5−x) > log
<
1
3
(3(x+1))
1
Martyna:
Z drutu należy wygiąć uchwyt do szuflady. Przyjmujemy,że część drutu ma długość 20 cm. Jakie wymiary powinien mieć prostokąt ograniczony tym uchwytem i ścianką szuflady, aby jego pole
3
Nienor:
sin(−90+2α)=cos2α ? bo zaczynają mi dziwne rzeczy wychodzić.
0
zegaron:
łódka przepłynęła rzekę o szerokości d =500 m z prędkością v=7,2 km/h względem brzegu. Prąd wody zniósł ją o 150 m w dół rzeki. Oś łódki była skierowana prostopadle do brzegu
12
Madzia:
Nawias jak w silni bez kreski ale nie wiem jak go zapisac i wnij n−1 nad n−2 kreska ułamkowa n nad n−3 Jak to obliczyć? Może ktoś pokazać gotowe obliczenia? Bardzo bym prosiła
1
;):
−x−4=6
1
;):
|x+3|>3
3
hubert05:
Rozwiąż równanie:
0
Martyna:
Z drutu należy wygiąć uchwyt do szuflady. Przyjmujemy,że część drutu ma długość 20 cm. Jakie wymiary powinien mieć prostokąt ograniczony tym uchwytem i ścianką szuflady, aby jego pole
0
Tiamat:
lim
x
−
>
+
∞
sinx
x
1
mar:
zbadaj monotoniczność ciągu a
n
= −12+4n
2
Justyna:
Równanie 2mx
2
+(3m+6)x+12=0 , gdzie x jest niewiadomą , ma dwa rozwiązania , które są liczbami przeciwnymi. Wyznacz wartość parametru m.
3
Kuba:
naszkicuj wykre funkcji
1
oll93:
log
x+1
(4−x
2
)
0
zaba:
Zamień 5 kg/m
3
na g/dm
5
pomagacz:
21
Wojtek:
Wykaz że: "liczby zespolone" |z * w|=|z| * |w|
2
Tomek:
Podaj trzy pierwsze wyrazy ciągu określonego wzorem ogólnym an=(n
2
+2n)/ 2,oraz trzy pierwsze wyrazy ciągu określonego wzorem rekurencyjnym : b1= −2, bn+1=(bn−1 ) do kwadratu −bn
6
Anett:
ile wierzchołków ma ostrosłup który ma 43 ściany?
3
klaudia:
o godzienie 7:30 wskazówki zegara tworzą kąt środkowy o mierze: a) 30
o
1
Paula:
b−a
1) Wskaż wyrażenie wymierne, które jest równe wyrażeniu
, gdzie a+b≠0
a+b
a−b
a) −
a+b
b−a
b) −
a−b
(b−a)
c) −
a+b
0
Monika 82:
oblicz wartść wyrażenia sin(arccos(−1/3))
0
dooominisia:
Na ile sposobów nmożna posadzić przy okrągłym stole 8 osób. Układy w których każdy ma z lewej i prawej strony tego samego samego sąsiada są tym samym usadzeniem. Bardzo proszę o poc bardzo
4
dooominisia:
Na ile sposobów nmożna posadzić przy okrągłym stole 8 osób. Układy w których każdy ma z lewej i prawej strony tego samego samego sąsiada są tym samym uzasadnieniem.
5
Paweł:
nie wyznaczajac miejsc zerowych funkcji kwadratowej y=x
2
+ 2x−15, oblicz wartosc wyrazenia. a) 1/x
1
+1/x
2
5
skrzypczak:
Jest taki ułamek: U{1}{p3(2)−1
0
amfwz:
Oblicz pochodną cząstkową I rzędu dla funkcji u=(
x
y
)
2
1
giero:
Dla jakich wartosci parametru t pierwiastki rownania x
2
+
1
t
x + t
2
=0 są rowne sinusowi i cosinusowi tego samego kata ostrego?
1
Artur:
Potrzebuje pilnie pomocy.Szukam ambitnej osoby,która pomoże rozwiązać jedno z zadań obliczeniowych w egzaminie zawodowym.Chodzi o obliczenia wytrzymałościowe sprawdzające dla
6
Sebastian:
zad.1 Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres przechodzi przez punkty: a)A(−12,7) B(
√
5
,7)
2
Gosiek :
1
(1+sinL)(
−tgL)= cos L
cosL
1
Agnieszka:
Dla jakich wartości parametru m proste o równaniach x+2y=5 i 2x+y=3m−2 przecinają się w punkcie należącym do IV ćwiartki układu współrzędnych?
16
Paweł:
Równanie 2mx
2
+(3m+6)x+12=0, gdzie x jest niewiadoma , ma 2 rozwiazania ,które sa liczbami przeciwnymi. Wyznacz wartość parametru m
4
Ja:
11. Wyrażenie W=4:(x
2
−4) można przedstawić w postaci sumy A:(x−1)+B:(x+2). Wyznacz wartości A i B.
2
ada:
Zbiór wartości funkcji:
1
Ania:
log
2
(5,25)=? O podstawie 5 z 25.
2
noicckc:
|x|
2
− |4x| +4 = 0
18
noicckc:
oblicz na podstawie defeinicji wartości bezwzględnej a) |2x−1|=5
2
marek:
sprowadzic do postaci iloczynowej
1
olga10:
Proszę o pomoc
0
Alek:
W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym wierzchołek C i mniejszym kącie ostrym β dane są
tgβ
|AB|=8 , |BC|=6. Wyznacz wartości wyrażenia W=4*sinβ*cosβ*
cosβ
1
adams:
Rozwiazac nierownosc
2
qam:
Próbuję rozwiązać te zdania, ale niestety bez skutku, proszę o pomoc i wytłumaczenie: 1.) Na ile sposobów można posadzić 5 osób przy okrągłym stole uwzględniając tylko
6
Sefik :
Proszę o pomoc
0
olga10:
Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) .wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x
2
+6x−7, jeśli wiadomo ,Ze w wyniku dzielenia W(x) przez dwumian x+7
11
karolajn:
narysuj wyjkres funkcji i napisz miejsca zerowe oraz kiedy jest mniejsza i większa od 0
1
milo:):
porownaj liczby x i y bez uzycia kalkulatora
2
KArolina:
6
2x−3
=2
3x−10
*3
x+4
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to rozwiązać?
4
DrEaX:
Próbuje zrozumieć jak zrobić takie zadanie i nie mogę sobie poradzić z góry dziękuję za jakąś pomoc
2
Michał:
x−4
= √2
x+1
x−4 = √2 * (x+1)
5
:\:
Proszę o pomoc z tym zadaniem http://upit.cc/i/e9ef612b.jpg
2
Anka:
Mam pytanko jak mam (log
3
x)
2
to czy ta 2 wpisywało się tam nad 3?
20
Miły:
Oblicz (
√
4
√
2
+2
√
7
+
√
4
√
2
−2
√
7
)
2
Niemam pojecia jak to zrobic
2
Parametr:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie x(mx
2
+2x+m) −2(mx
2
+2x+m)=0 ma trzy różne rozwiązania.
2
Ja:
1. Wykaż, że wielomian opisany wzorem W(x)=x
6
−6x
3
+10 ma wszystkie wartości dodatnie. 2. Oblicz największą wartość wielomianu f(x)=−2x
2
+10x−1 i wyznacz argument w którym ta
4
yonas:
Funkcję f(x)=ax+8 i g(x)=3x+b , gdzie a ,b są liczbami naturalnymi i a∊(50;75),wartość 2010 przyjmują dla tego samego argumentu. Znajdź współczynnik a i b.
1
Paweł:
resztami z dzielenia liczb calkowitych a,b i c przez liczbe 5 sa odpowiednio liczby 1,2 i 3 . Wyznacz reszte z dzielenia sumy kwadratów liczb a, b i c przez liczbe 5.
3
Ja:
Dany jest wielomian y=2x
2
+bx+c będący funkcją rosnącą tylko w przedziale <−3, +
∞
). Do wykresu jego funkcji należy punkt A=(1, 5). Wyznacz punkty b, c.
1
hhtrtrujh7yfr5t:
(x+
√
3
)
4
−(x−
√
3
)
4
5
Ewa:
Określ dziedzinę y=log(5x+2)
2
czyli muszę rozwiązać (5x+2)
2
>0 tak?
8
monikaaa:
Zad. Usuń niewymiernosć z mianownika:
6−2
√
2
a)
2−3
√
2
5−
√
3
b)
√
75
odp jak można na monika
m
isiaczek16@wp.pl między monika a misiaczek kreska u dołu
1
Magnolia:
Wyznacz złożenia funkcji f◯f, g◯f, f◯g, g◯g i ich dziedziny:
1
paloma22:
x
6
Pomocy
Jak obliczyć pochodną funkcji tg
4
4
Joe:
Mógłby ktoś pokazać jak wygląda rysunek do tego: "Płaszczyzna przechodząca przez przekątną podstawy prostopadłościanu i nachloną do podstawy pod kątem α."
1
krzywy:
lim(
√
9
n
+3
n
−
√
9
n
+1
n→
∞
3
grops:
wiam, proszę o pomoc w rozwiązaniu 3 przykładów z granic, będę bardzo wdzięczna http://pokazywarka.pl/mjxl3f/
1
habadaba:
Oblicz ile razy zwiększy się pole powierzchni kuli, a ile razy jej objętość jeżeli promień kuli :
1
niska:
Podstawa graniastosłupa jest trójkątem prostokątnym, w których przeciwprostokątna ma długość 8 cm, a jeden z kątów ostrych jest równy 30 stopni. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po
6
Jarek:
jeszcze jednego nie umiem Równanie 2mx
2
+(3m+6)x+12=0 z niewiadoma x jest liczba 3+
√
3
.
1
błyskawica:
dzień dobry! Proszę wszystkich o pomoc,
0
aneta:
lx
2
−4y
2
l−0,65
l2y+xl
2
Bolo:
Wyznacz resztę dzielenia wielomianu w(x)= 2x4+4x3+ax2+bx+2 przez dwumian x−1 wiedząc, że funkcja f(x) =ax2+bx+2 największą wartość przyjmuję dla x=3 i wartość ta jest równa 11.
2
Pomocny:
Resztami z dzielenia liczb całkowitych a,b i c przez 5 są odpowiednio liczby 1, 2 i 3. Wyznacz reszte z dzielenia sumy kwadratów liczb a,b i c przez liczbę 5.
0
Paulina:
1) Wskaż wyrażenie wymierne, które jest równe wyrażeniu
b−a
,
gdzie a+b≠0
a+b
2
Paula:
Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego i uprość je
2
Paweł:
Rozwiąż równanie (log
3
x) * (log
x
5)= log
3
8
4
Polonistka:
:::rysunek::: Ja mam dosyć trudne zadanie. Bardzo proszę o pomoc jeżeli jest możliwość. Ja do matematyki to
5
monikaaa:
zad.1 rozwiąż układ równań metodą podstawiania:
12
monikaaa:
1.) wiedząc ze punkty A= (1;5) i B= (−2;−4) należą do wykresu funkcji y=ax+b: a) wyznacz liczby a i b oraz napisz wzór funkcji
1
oll93:
Określ dziedzinę funkcji
4
Macias:
Czy
2
problemik:
Naszkicuj wykres funkcji okreslonej w zbiorze (−∞;−3}∪{3;+∞). która ma cztery miejsca zerowe. Na podstawie wykresu podaj własnosci tej funkcji.
1
olka:
kombinatoryka. prosze o pomoc.
0
niska:
Podstawa graniastosłupa jest trójkątem prostokątnym, w których przeciwprostokątna ma długość 8 cm, a jeden z kątów ostrych jest równy 30 stopni. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po
0
niska:
0
niska:
12
misiek:
√
2
mi wyszło −4/5 dobrze ?
3−2
√
2
0
krzychu:
zadanie 1. Dany jest zbiór liczb ( 2,3,5,10,14,18,20) .Oblicz:
1
małgosia:
Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów (x;y) których współrzędne spełniają równanie: |
xy
y
2
−x
2
(
x
2
+y
2
2xy
+1)=2
1
student:
∃x: (∀x: p(x)⇒q(x))⇒ ∃x:(p(x)⇒q(x)) z reguł wnioskowania wynika jednoznacznie ze ta formuła nie jest tautologią. Wiec problem polega na tym zeby znalesc jakis kontrprzyklad aby pokac ze nie
1
kaska:
5. Z talii 52 kart losujemy 13 kart. Ile jest możliwych wyników losowania, w których: a) wylosujemy jednego asa, dwa króle i cztery damy?
1
;):
uklad rownan |x−2|≤2
7
;):
x−2=3
2
Miły:
oblicz sumę cyfr liczby 10
2010
− 2010
1
herba:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ABC zawiera się w prostej o równaniu x−5y+5=0, a jedna z przyprostokątnych w prostej x+y−1=0. Wierzchołkiem kąta prostego jest punkt B(3,−20).
2
herba:
Właściciel schroniska chce kupić 75 koców. Na zakup może przeznaczyć 6500zł. Sprzedawca zaproponował dwa rodzaje koców : grube po 95zł i cienkie po 67zł za sztukę. Kupujący
0
olka:
W pojemniku są dwie kule oznaczone cyfrą 2, trzy kule oznaczone cyfrą 3, oraz cztery kule oznaczone cyfrą 4. Losujemy kolejno 9 kul bez zwracania i zapisujemy cyfry według kolejności
1
;):
x+5=4
0
Jarek:
nie wyznaczając miejsc zerowych funkcji kwadratowej y=x
2
+2x−15,oblicz wartość wyrażenia. a)1/x
1
+ 1/ X
2
0
Tiamat:
Granice ciągów : an=
1
4n −
√
16n
2
+6n−5
0
Wiesiek:
opisz jak nalezy przekształcic wykres funkcji f, aby otrzymać wykres funkcji g. f(x)=3
√
x
, g(x)=
√
9x−3
5
misiek:
√
2
/3−2
√
2
=
0
pauli:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz podstawy ma dł 2dm a wysokość √7 oblicz długość krawędzi bocznej pole powierzchni bocznej objętość ostrosłupa
0
Cześć:
rozwiąż równanie (log
3
x)*(log
x
5)=(log
3
8)
0
Cześć:
Rozwiąż. |1−|x||=3
0
Zuzka:
w worku jest więcej niż 60 , a mniej niż 90 orzechów. Gdybyśmy z niego brali po 5 orzechów,to zostałyby 3 orzechy; gdybyśmy brali po 4 to zostałby tylko 1. Ile w worku jest orzechów
0
oleńka:
⎧
5 dla x < −4
f(x) =
⎨
x −4 ≤x ≤ 4
⎩
−5 x> 4
2
Marysia :
Wyznacz dziedzinę funkcji i zbiór wartości: f(x)= 3−2|cos4x|
0
MONIA8713:
punkty A,B i C takie, że A=(5,8) B=(−1,2) C=(2,−1), sa kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.wyznacz współrzedne środka symetrii prostokąta ABCD
0
szyszuia:
Help me! Please!
4
Patt:
Ciało A zostaje rzucone pionowo w górę z prędkością v1 = 50 m/s, a po upływie czasu t1 = 1 s zostaje wyrzucone ciało B z tą samą prędkością w tym samym kierunku. Kiedy, gdzie i z jaką
2
Cyjonowa:
Byłabym mega wdzięczna za pomoc. Już druga klasa liceum, a ja do dziś nie ogarniam tych wszystkich dziedzin funkcji itd (wszystkiego, związanego z funkcjami kwadratowymi) D:
0
monia555:
pomocy
1. czworokąt o polu 16 cm
2
ma obwód 10 cm. oblicz obwód czworokąta do niego podobnego o polu
0
Aś:
Wykaż,że jeśli w ciągu geometrycznym a
1
= 1/
√
2
−1 i a
2
=
√
2
+1 to jest to ciąg stały.
9
GOSKA:
:::rysunek::: witam potrzebuje pomocy w zadaniach trzech
4
janek:
rozwiąż nierówność:
2
malutka:
:::rysunek::: Hej
mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze? tylko tam jest jeszcze okrag opisany na
9
basia:
√
(3
4
)(13)−(3
4
5
2
)
= 1.)
√