Wykaż podzielność przez 24
aaa: Wykaż, że dla każdej liczby n całkowitej nieparzystej i niepodzielnej przez 3 wyrażenie
n3−+2n2−2 jest podzielne przez 24.
25 paź 23:27
aaa: Tam ma być n3−n+2n2−2.
25 paź 23:29
sushi_ gg6397228:
pogrupuj 1z2 i 3z4
25 paź 23:34
aaa: Jezu no wiem, że muszę to zrobić i mam (n−1)(n+1)(n+2) ale co dalej.?
25 paź 23:35
sushi_ gg6397228:
czytamy tresc zadania n− nieparzysta i niepodziela przez 3
n= 3k+1
lub
n=3k+2
podstawiamy tam i patrzymy
25 paź 23:38
sushi_ gg6397228:
nasz potencjalne liczby 5 i 7 11 i 13 17 i 19 23 i 25
nawet mozna by bylo sie pokusisc o
n=6k+1
n=6k−1
wtedy dokladnie bedzie produkowac nasze potrzebne liczby
25 paź 23:42
aaa: sushi 3k+2 super podstawiamy zero i wychodzi 2.
26 paź 00:37