wielomiany
hhuubbeerrtt: dla jakich parametrów a i b liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x3+4x2+ax+b
25 paź 22:42
Jolanta: x+4
x3+4x+ax+b : (x2−4x+4)
−x3+4x2−4x
4x2+ax +b
−4x2+16x−16
a=−16 b=16
26 paź 01:11
Godzio:
Dla bardziej zaawansowanych
W(−2) = W'(−2) = 0
W'(x) = 3x2 + 8x + a, W'(−2)= 12 − 16 + a = 0 ⇒ a = 4
W(−2) = 0 ⇒ − 8 + 16 − 8 + b = 0 ⇒ b = 0
Z dzieleniem:
x3 + 4x2 + ax + b : (x2 + 4x + 4) = x
−x3 − 4x2 − 4x
−−−−−−−−−−−−−−
x(a − 4) + b
R(x) = 0 ⇒ x(a − 4) + b = 0 ⇔ a = 4 i b = 0
26 paź 01:46