Silnia
Madzia: Nawias jak w silni bez kreski ale nie wiem jak go zapisac i wnij n−1 nad n−2 kreska ułamkowa n
nad n−3 Jak to obliczyć? Może ktoś pokazać gotowe obliczenia? Bardzo bym prosiła
25 paź 19:55
krystek: Po lewej stronie masz instrukcje jak pisać .Poczytaj! z tego co napisałas to nic nie wiadomo
25 paź 19:56
Madzia: | | |
Tylko że to ma być kreską ułamkową podzielone a nie jedno koło drugiego, |
| |
nie wiem jak to dokładniej zrobić
25 paź 20:04
sushi_ gg6397228:
jest przycisk kliknij po wiecej przykladow i tam masz pokazane jak sie robi ulamek
25 paź 20:06
krystek: | (n−1)! | |
| to jes w liczniku po rozpisaniu ,rozpisz mianownik |
| (n−2)![n−1−(n−2)]! | |
25 paź 20:07
Madzia: no rozpisałem sobie już, co dalej
25 paź 20:10
krystek: (n−1)!=(n−2)!*(n−1) to w liczniku i skraca sie z mianownikiem a drugi czynnik {...}=1 i koniec
i teraz popatrz na to co Ty rozpisałaś.
25 paź 20:13
Madzia: Kurcze, nie rozumiem, rozpisałam to ale nic mi sie nie skraca
25 paź 20:17
krystek: Napisz co otrzymałas .Sprawdzę.
25 paź 20:18
Madzia: Głupoty bo mi sie to nie skraca, nie wiem czy ty to widzisz tak jak ja ze wzgledu jak zapis, to
ma byc podzielone ta jedna silnia przez druga silnie, ja nie wiem co tam sie skraca
25 paź 20:22
krystek: | n! | | n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| = |
| |
| (n−3)![n−(n−3)]! | | (n−3)!(3) | |
25 paź 20:24
Madzia: no tak, dotad mamy to samo , ale jak wychjodzi ze to co u gory jest na tym co tu wyszlo to ja
nie wiem co sie skraca
25 paź 20:29
krystek: | | n−1 | | (n−2)(n−1)n | | n−1 | | 3 | |
Masz |
| : |
| = |
| * |
| =... |
| | 1 | | 3 | | 1 | | (n−2)(n−1)n | |
25 paź 20:34