pierwiastki wielomianu
wielomian: bardzo proszę o pomoc:
wiedząc, że liczny −1 i 2 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2+bx−4 oblicz a i b oraz
znajdź trzeci pierwiastek wielomianu.
25 paź 23:41
sushi_ gg6397228:
W(−1)=0
W(2)=0
25 paź 23:46
wielomian: a jak znaleść trzeci?
25 paź 23:48
sushi_ gg6397228:
jak bedzie policzone a,b
to W(x): [(x+1)*(x−2)] pisemnie lub Hornerem
25 paź 23:50
wielomian: czyli ma być układ równań wyglądający tak:
−1+a+b−4=0
8+4a+2b−4=0 ?
25 paź 23:52
wielomian: i wtedy a=−7 a b=12, tak?
25 paź 23:55
sushi_ gg6397228:
tak
25 paź 23:59
Bogdan:
Dwa w jednym: trzeci pierwiastek i wartości parametrów od razu.
W(x) = x3 + ax2 + bx − 4
x1 = −1, x2 = 2, x3 = c
W(x) = (x + 1)(x − 2)(x − c) = (x2 − x − 2)(x − c) = x3 − cx2 − x2 + cx − 2x + 2c
Po uporządkowaniu:
W(x) = x3 + (−c − 1)x2 + (c − 2)c + 2c
2c = −4 ⇒ c = −2
b = c − 2 = −4
a = 2 − 1 = 1
W(x) = x3 + x2 − 4x − 4
26 paź 00:29
anmario: Błąd w tym układzie równań:
−1+a+b−4=0
8+4a+2b−4=0
Powinno być:
−1+a−b−4=0
8+4a+2b−4=0
26 paź 03:19