oprocentowania kredytu i odsetki
lena12: Bank podniósł stope oprocentowania kredytu z 10% do 11%.
a) o lie punktów procentowych wzrosło oprocentowanie kredytu?
b) o ile procent wzrosło oprocentowanie kredytu?
c)jeżeli wzieliśmy kredyt 2000 zł to o ile bedziemy musieli zapłacić więcej odsetek po roku
26 paź 01:17
anmario:
a) o jeden punkt procentowy (11 −10 po prostu)
b) o dziesięć procent (no bo jeden procent z dziesięciu procent to 10 procent tych początkowych
dziesięciu procent)
c) przy oprocentowaniu 10% odsetki wynoszą 0.10 * 2000zł= 200zł
przy oprocentowaniu 11% odsetki wynoszą 0.11 * 2000zł = 220zł (jak widać rzeczywiście
wzrosły o 10% a nie o 1%, prawda?)
220zł − 200zł = 20zł tyle więcej odsetek zapłacimy.
Popatrz też tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_procentowy
26 paź 03:07
lena12: a jak podpunkt 2 można obliczyć
26 paź 10:12
26 paź 10:17