niewymiernosc z mianownika
misiek: | √2 | |
| mi wyszło −4/5 dobrze ? |
| 3−2√2 | |
25 paź 16:10
think: źle
25 paź 16:13
think: aby usunąć niewymierność z mianownika musisz pomnożyć ten ułamek przez
25 paź 16:14
misiek: czyli jak w mianowniku mma wyrazenie + lub − mnoże przez jego odwrotność?
czyli tutaj mnoże górę i dół przez 2+
√3
25 paź 16:18
25 paź 16:23
think: zgadza się

wynika to bezpośrednio ze wzoru skróconego mnożenia
(a + b)(a − b) = a
2 − b
2
25 paź 16:24
think: góra dobrze dół źle w mianowniku będzie
(3 − 2√2)(3 + 2√2) = 32 − (2√2)2 = ...
25 paź 16:25
misiek: 32 = 9
(2√2)2 = 8 9=8=17 tak ?
25 paź 16:29
25 paź 16:31
misiek: −17
25 paź 16:31
misiek: nie 9−8 =1
25 paź 16:33
think: no bingo 9 − 8 =1 więc zostanie tylko to o było w liczniku
25 paź 16:34
misiek: dzięki
25 paź 16:35