funkcja
Funkcjaaa: Znajdź funkcję odwrotną do danej: ( bez sprawdzania różnowartościowości)
25 paź 23:33
sushi_ gg6397228:
musisz sie dostac do x wiec jakie trzeba pokolei wykonac operacje
25 paź 23:36
Funkcjaaa: ja to obliczyłem, tylko chcę sprawdzić czy dobrze,
x= 3 + 2 log(wzor)
2log(wzor) = x − 3
log(wzor)2=x−3 obustronie do 10 jakby
(wzor)2= 10x−3
wzor= √10x−3
x−3= 2*√10x−3
x = − || − + 3
25 paź 23:40
Funkcjaaa: oczywiście błąd w przepisywaniu ostatnie dwie linie to y − 3 = .... czyli y = i tak jak na
końcu
25 paź 23:41
sushi_ gg6397228:
ok
25 paź 23:45
Funkcjaaa:
y−3 = 2
√10x−3
y = 2
√10x−3 + 3
25 paź 23:46
Funkcjaaa: tak samo ?
25 paź 23:46
sushi_ gg6397228:
przeciez napsialem, ze wynik OK
25 paź 23:51