wyznacz reszte z dzielenia wielomianu
olga10: Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) .wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
wielomian P(x)=x2+6x−7, jeśli wiadomo ,Ze w wyniku dzielenia W(x) przez dwumian x+7
otrzymujemy resztę 3
25 paź 19:07
mysza: też potrzebuje tego zadanka..
13 sty 14:27
mysza: mógłyby ktoś chociaż jakąś wskazówkę dać ?
13 sty 14:35
ICSP: w(1) = 0
w(−7) = 3
R(x) = ax + b
R(1) = 0 = a + b
R(−7) = 3 = −7a+ b
z tego mam :
7a + 7b = 0
−7a + b = 3
8b = 3
13 sty 14:37
mysza: dzięki

!
13 sty 14:40