roztwory
klaudia: po rozpuszczeniu 4g soli w 46g wody otrzymamy solankę o stężeniu
a) 4%
b) 8%
c) 46%
d) 50%
prosze o cale rozwiazanie
25 paź 10:20
pytek:
a umiesz dodać 4 + 46 ?
25 paź 10:23
klaudia: hahaha bardzo śmieszne dla ciebie może to pikuś ale dla mnie matematyka jest ciemna magia i
wielkie dzieki za pomoc na takich jak ty można z pewnościazawsze liczyc!
25 paź 10:27
Mateusz:
| | ms | |
wzor na stężenie procentowe C%= |
| *100% |
| | mr | |
m
s−masa substancji rozpuszczonej u nas jest to jakas sól
m
r−masa roztworu rowna jest sumie m
s i rozpuszczalnika u nas wody czyli masa roztworu wynosi
4g+46g=50g teraz tylko podstawic do wzoru odpowiednie dane i policzyc.
25 paź 10:50
pani od matematyki: 4/50*100%=8%
25 paź 11:39
Eta:

100*4 +0*46=p*50
p*50=400
p= 8%
25 paź 12:15
Eta:
sól + woda = solanka
25 paź 12:17