anmario:
x−1=|tg2y| i co dalej?
Dalej dziedzina funkcji, którą szukasz D: x ≥ 1 (inaczej być nie może,no bo wyrażenie po prawej
stronie jest większe lub równe zero )
| | π | |
Teraz, dla y∊<0; |
| > tg2y ≥0, zatem, z definicji wartości bezwzględnej: |
| | 4 | |
x−1= tg2y i:
| | π | |
dla y∊<− |
| ;0) x musiałoby przyjmować wartości spoza dziedziny więc ostatecznie: |
| | 4 | |
| | arctg(x−1) | |
y = |
| D: x ≥ 1 |
| | 2 | |
Ciekawe zadanie, nie wiem czy wszystko dobrze przemyślałem, proszę niech ktoś to jeszcze
przejrzy.