Wyznaczanie dziedziny wielomianu.
Cyjonowa: Byłabym mega wdzięczna za pomoc. Już druga klasa liceum, a ja do dziś nie ogarniam tych
wszystkich dziedzin funkcji itd (wszystkiego, związanego z funkcjami kwadratowymi) D:
Zad:
| | √16−x2 | |
Wyznacz dziedzinę wyrażenia W(x) = |
| |
| | x3+x−10 | |
25 paź 14:01
hejhej: masz na pewno zalozenie ze 16−x
2>0 bo to co jest pod pierwiastkiem musi byc wieksze od zera

i mozesz to rozlozyc tak... ; (4−x)(4+x)
a na dole to tez najlepiej rozlozyc na czynniki...
25 paź 14:24
Mateusz:
ściślej ≥0 bo piertwiastek jest stopnia parzystego + dodatkowe załozenie mianownik nie moze byc
zerem czyi rozwiązujesz układ nierownosci:
{16−x2≥0
{x3+x−10≠0
dziedziną funkcji jest część wspolna rozwiązan obydwu nierownosci
25 paź 14:46
maja: x3+x−10≠0
9 lis 17:09
Jolanta: jeżeli pierwiastek drugiego stopnia jest w liczniku to ,to co jest pod pierwiastkiem nie moze
być ujemne.Nie ma np
√−9 czyli 16−x2≥0 Gdyby ten pierwiastek byl w mianowniku nie mógłby wynosic 0.wtedy
16−x2>0
wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
16−x2=0 (4−x)(4+x)=0
rysujesz parabole ramionami w dol bo a=−1 x1=4 x2=−4
16−x2≥0 dla x ∊<−4;4>
Mianownik nie może równać sie 0 Sprawdzamy dla jakiego x jest rowny 0
X3+x−10=0 podstawiasz dzielniki wyrazu wolnego czyli 10 (−1,1,−2,2,−5,5 −10,10)) i
patrzysz kiedy wyjdzie 0
dla x=2 23+2−10=8+2−10=0 czyli x=2 nie może byc w dziedzinie
z licznika i mianownika czesc wspólna
x∊<−4,2)v(2,4)
9 lis 18:30
Jolanta: x∊<−4,2)v(2,4>
9 lis 18:33
Min. Edukacji: należy dodać, że x3+x−10=(x−2)(×2+2×+ 5)
przy czym ten drugi czynnik już się nie rozkłada w ℛ i jest dodatni
ale czy to jeszcze cyjonowa interesuje?
9 lis 20:02