| dx | 1 | |||
Co zrobić z całką ∫ | ? Zastosować podstawienie | =u? | ||
| (1−x4)√x2+1 | 1−x4 |
| dx | ||
Bo znalazłam jeszcze taki wzor na całkę postaci ∫ | i stosuje się tutaj | |
| (x−α)n√ax2+bx+c |
| 1 | ||
podstawienie | =u | |
| x−α |
| u2−1 | 4u2−2u3+2u | 2u−u2+1 | ||||
Po zastosowaniu podstawienia x= | , dx= | = | du.. Teraz | |||
| 2u | 4u2 | u |
| 1 | 2u−u2+1 | ||||||||||||||||||
∫ | * | du | |||||||||||||||||
| u |
| u2−1 | ||
x = | ||
| 2u |
| u2+1 | ||
dx = | du | |
| 2u2 |
| u2−1 | u2+1 | |||
√x2+1 = u − | = | . | ||
| 2u | 2u |
| dx |
| ||||||||||||||||||
∫ | = ∫ | ||||||||||||||||||
| (1−x4)√x2+1 |
|
| du | 16u3 | ||||||||||||
= ∫ | = ∫ | du = ... | |||||||||||
| 16u4 − (u2−1)4 |