funkcja liniowa
Sebastian: zad.1 Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres przechodzi przez punkty:
a)A(−12,7) B(√5,7)
b)A(9,2) B(−3,−6)
zad.2
Funkcja liniowa f jest opisana wzorem:f(x)34x−6
a)Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych.
b)Oblicz,dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości ujemne
25 paź 16:36
Sebastian:
25 paź 17:00
Sebastian: proszę o pomoc
25 paź 17:33
Sebastian:
25 paź 18:47
dero2005: Zad 1
a)
| | yB−yA | | 7−7 | |
a = |
| = |
| = 0
|
| | xB−xA | | −12−√5 | |
y = a(x − x
A) + y
A = 0(x + 12) + 7
y = 7
b)
| | yB−yA | | −8 | |
a = |
| = −6−2−3−9 = |
| = 23
|
| | xB−xA | | −12 | |
y = a(x − x
A) + y
A =
23(x−9)+2 =
23x − 4
y =
23x − 4
Zad 2
a)
f(x) =
34x − 6
f(0) =
34*0 − 6 = −6
z osią OY (0 , −6)
f(x) = 0 =
34x − 6
x = 8
z osią OX (8 , 0)
b)
f(x)<0
34x − 6< 0
x < 8
25 paź 19:03
Eta:
@dero
jeżeli xA= xB to prosta AB: x= xA
jeżeli yA= yB to prosta AB : y= yA
wniosek nasuwa się sam a) AB: y= 7
25 paź 19:07
dero2005:
przecież napisałem , że y = 7
25 paź 19:49