jeszcze tego nie umiem
Jarek: jeszcze jednego nie umiem
Równanie 2mx2+(3m+6)x+12=0 z niewiadoma x jest liczba 3+√3.
Wyznacz wartość parametru k i drugi pierwiastek.
25 paź 16:07
think: znaczy chciałeś napisać, że 3 + √3 jest pierwiastkiem tego równania i masz wyznaczyć wartość
parametru m, bo k to ja nigdzie tu nie widzę...
25 paź 16:27
Jarek: poprawiona tresc zadania :
Równanie 2mx2+(3m+6)x+12=0, gdzie x jest niewiadoma , ma dwa rozwiazania, które są liczbami
przeciwnymi.Wyznacz wartość parametru m .
25 paź 16:37
think: skoro pierwiastki są liczbami przeciwnymi to sugeruje iż wykres ten musi być symetryczny
wzgledem osi Y a co za tym idzie pierwsza współrzędna wierzchołka tego wykresu = 0
25 paź 16:40
Miły: mozesz mi think zrobic to zadanie jestem na podstawie a babka daje nam zadania z rozszerzenia
nawet niewiem comam pisac . bardzo prosze
25 paź 16:43
pomocny : ma wyjsc 16 albo −16 niewiem jak
25 paź 17:59
pomocny : mam pytanie czy m jest tez do kwadratu jak wyliczam x ?
25 paź 18:00