równanie z sumą nieskończonego ciągu geom.
reven: Po lewej stronie równania zapisano sumę wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego. Rozwiąż to
równianie.
b) log
2x+(log
2x)
3+(log
2x)
5+...=
√2
Zacząłem tak:
q=(log
2x)
2
zał: | (log
2x)
2 | < 1
−1 < (log
2x)
2 < 1
12 < x
2 < 2
Jest jak na razie dobrze?
Dalej zacząłem liczyć tak:
log
2x=
√2(1−(log
2x)
2)
i co dalej? −,−
Proszę o pomoc.
Proszę o naprowadzenie nie gotowca.
Pozdr.
25 paź 21:21
sushi_ gg6397228:
log2 x= t (podstawienie) potem usunac mianownik, na jedna strone , Δ, t1, t2
25 paź 21:23
reven: a w założeniach gdzie mam błąd? bo wydaje mi się na 80% że gdzieś jest −,−
i kurde dlaczego zawsze zapominam o tym że można sobie coś podstawić (np. t).
Dzięki

Liczę dalej!
25 paź 21:27
sushi_ gg6397228:
w zalozeniach zrob sobie tez podstawienie
nie mozna (log x)2 po przeksztalceniu zrobic x2
25 paź 21:31
reven: log
2x= t
Δ=9
t
2=−
√2
obstawiam że t
2 odpada (z założeń)
więc chyba dobrze
jeszcze wracając do założeń
w takim razie:
|t
2|<1
−1<t
2<1
25 paź 21:40
sushi_ gg6397228:
przeciez logarytm moze miec wartosci ujemne −−> patrzy wykres
25 paź 21:42
sushi_ gg6397228:
−1<t2<1 <==> 0≤t2 <1 <===> t∊ (−1, 1)
25 paź 21:47
reven: Wielkie dzięki ;> chyba czas przypomnieć sobie nierówności z wartością bezwzględną
Jeszcze raz dzięki! ; )
25 paź 22:07