pomocy :)
misiek: √2 /3−2
√2 =
licznik i mianownik musze pomnozyc tylko przez
√2 czy przez 2
√2 
czy po usunieciu niewymiernosci wychodzi : − 4/5

?
25 paź 14:11
hejhej: a jaka masz odp?
| √2 | | 1 | | 2 | |
| − 2√2 = |
| √2−2√2 = − 1 |
| √2 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
25 paź 14:21
Cyjonowa: | | √2−2√2 | |
Bo przykład wygląda, tak: |
| no nie? |
| | 3 | |
Więc: −2
√2 musisz sprowadzić do wspólnego mianownika, czyli mnożysz całość przez 3, czyli
| | √2 | | 6√2 | | 5√2 | |
Czyli masz: |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Koniec przykładu.
Tak mi się wydaje, że tak będzie
25 paź 14:23
Cyjonowa: O lol, frajer ze mnie. Źle przeczytałam przykład XD.
Nie patrzcie na moje rozwiązanie. Usnęłabym posta, ale nie wiem jak XD.
25 paź 14:25
misiek: | √2 | |
| to jest przykład |
| 3−2√2 | |
25 paź 15:56
25 paź 15:57