Funckje wymierne
Parametr: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie
x(mx2+2x+m) −2(mx2+2x+m)=0 ma trzy różne rozwiązania.
Przekształciłem tak: (x−2)(mx2+2x+m)=0
no i jednym miejscem zerowym jest 2, czyli to równanie w nawiasie musi mięc dwa rozwiązania.
Jak rozwiązuje to wychodzi mi przedział (−1,0) (0,1) a w odpowiedziach jest (−1,−45)
(−45,0) (0,−1)
25 paź 17:54
Parametr: wie ktos dlaczego −45 nie nalezy do rozwiazania?
25 paź 18:40
sushi_ gg6397228:
to podstaw m= ... i zobacz co tam wyjdzie
25 paź 18:42