awdaw
karolajn: narysuj wyjkres funkcji i napisz miejsca zerowe oraz kiedy jest mniejsza i większa od 0
f(x)= −4x + 6x − 2
f(x)= −3x + 8−x +2
25 paź 16:24
+:
| | −4x+8−2 | | −2 | |
f(x)= |
| = |
| −4
|
| | x−2 | | x−2 | |
| | −2 | |
rysujesz hirbolę y= |
| ... i przesuwasz o wektor ...  ?
|
| | x | |
Resztę odczytasz lub policzysz
25 paź 16:40
karolajn: tak robilem, miejsce zerowe wyszlo 8/5, ale z wykresem sie to nie zgadzam. mógłbyś narysować
albosprawdizc chociaz miiejsce zerowe
25 paź 17:17
+: jak Ci może wyjść 8/5


? −
25 paź 17:36
karolajn: to mógłbyś napisac jak liczyć miejsce zerowe ?
ja podstawiam wzór funkcji = 0
po wymnożeniu
−4x+6=x−2
−5x=−8
x= 8/5
25 paź 17:49
+: skąd Ci się wzięło −4x+6=x−2

?
25 paź 17:58
karolajn: f(x) = −4x+6/x−2 (wzór) mnoże razy x−2
25 paź 17:59
+: f(x)=0
| | −4x+6 | |
czyli: 0= |
| ...⇒−4x+6=0 |
| | x−2 | |
25 paź 18:06
karolajn: 6/4 nadal nie zgadza sie z wykresem
25 paź 18:36
+:
wszystko się zgadza
25 paź 18:47
karolajn: to mógłbyś narysować wykres ?
25 paź 18:54
+: a może jeszcze buzi ...
Zrób tabelkę dla y=−2/x ....narysuj .... przesuń o dwa w prawo i o cztery w dół
Zauważ że y=−2/x dla x=−1/2 równa się 4 ... przesuwając −1/2 o dwa w prawo masz 3/2 ...
a opuszczając o 4 o cztery w dół masz 0
25 paź 19:06