matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o sprawdzenie :) tożsamość
iś:
Sprawdz, czy dane wyrażenie jest tożsamoscia: (tgα + ctgα )sinα cosα = 1
sinα
cosα
sin
2
α
(tgα+ctgα)sinαcosα = (
+
) sinαcosα = (
+
cosα
sinα
cosαsinα
cos
2
α
) sinαcosα = sin
2
α+cos
2
α = 1
cosαsinα
L=P
26 paź 11:13
kachamacha:
pieknie
26 paź 11:25