Rozwiaz nierownosc Bardzo prosze o krok po kroku. Z gory dziekuje
bardzo wdzieczny: |−x2+4x|>3
25 paź 23:28
Jolanta: |x| >a ⇔x>a lub x<−a wiesz juz ?
25 paź 23:29
bardzo wdzieczny: lapie ale myli mnie minus w bezwzglednosci i sam juz nie wiem jak mam to zrobic
25 paź 23:30
bardzo wdzieczny: znaczy obliczenia ok ale jak ja narysuje do tego wykres?
25 paź 23:31
Jolanta:
−x2+4x >3 lub −x2+4x <−3
25 paź 23:34
Jolanta: rozwiaz to znajdz miejsca zerowe parabola ma ramiona w dół bo a<0 a=−1
25 paź 23:35
bardzo wdzieczny: miejsca zerowe to −3 oraz 1 parabola ramionami w dol i to koniez zadania?
25 paź 23:42
Jolanta: robisz wykres −x2+4x−3>0 patrzysz dla których x jest to prawdziwe,okreslasz przedział
25 paź 23:46
bardzo wdzieczny: Jestes prze pomocna. Ale nie wiem jak okreslic ten przedzial
25 paź 23:52
bardzo wdzieczny: x nalezy do od −3 do 1?
25 paź 23:53
Jolanta:

w przedziale x∊(−3,1) −x
2+4x >3
−x
2+4x+3<0 Δ=16+12=28 x
1= 2−
√7 x
2=2+
√7 robisz wykres i przedziały wyznaczasz
25 paź 23:58
bardzo wdzieczny: x1`≈ −0,65
x2`≈ 4,65
No i mam 2 przedzialy i mam je polaczyc? np x∊(−3, 4,65)?
Jeszcze raz bardzo dziekuje Ci za pomoc
26 paź 00:02
Jolanta: cos jest zle
26 paź 00:03
bardzo wdzieczny:
26 paź 00:04
bardzo wdzieczny: ale i tak dziekuje za pomoc
26 paź 00:04
Jolanta: Głupia sprawa ale pomotałąm mam nadzieje ,ze pomoga poczekaj
26 paź 00:06
sushi_ gg6397228:
a nie lepiej najpierw opuscic wartosc bezwzgledna po lewej stornie
x ∊<0,4 > −x2+4x>3
x ∊(−∞,0) u (4, ∞) x2−4x >3
26 paź 00:08
Jolanta: Sushi proszę napisz to zadanie,
26 paź 00:09
bardzo wdzieczny: tez bede Ci bardzo wdzieczny
26 paź 00:11
bardzo wdzieczny: takich zadan mam kilka i chcialbym zalapac poprawny tok myslenia zeby zrobic kolejne
26 paź 00:15
sushi_ gg6397228:
rozpatrujemy dalej
1 warunek <0,4>
0> x2−4x+3
delta...
0> (x−1)(x−3) −−−> x ∊ (1,3) + warunek <0,4> −−−> (1,3)
26 paź 00:15
ZKS:
Dla x ∊ <0 ; 4> mamy:
x2 − 4x + 3 < 0 ⇒ x ∊ (1 ; 3)
dla x ∊ (−∞ ; 0) ∪ (4 ; ∞) mamy:
x2 − 4x − 3 > 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 2 − √7) ∪ (2 + √7 ; ∞)
26 paź 00:17
bardzo wdzieczny: a gdybym mial warunek (0,4) a pozniej wyszly by mi pierwiastki (−1,3)
to bylo by (0,3)?
26 paź 00:18
sushi_ gg6397228:
2.warunek
x ∊(−∞,0) u (4, ∞)
x2−4x >3
x2−4x−3>0
delta= 28= 2√7
x1= 2+√7 (wiecej niz 4)
x2= 2−√7 (mniej niz 0)
x ∊(− ∞; 2−√7 ) u (2+√7; +∞) + warunek −−−> (− ∞; 2−√7 ) u (2+√7; +∞)
26 paź 00:19
ZKS:
Tak.
26 paź 00:20
bardzo wdzieczny: ZKS to w takim razie x∊ do? jaki jest koncowy wynik?
26 paź 00:20
sushi_ gg6397228:
tak −−> trzeba wziac czesc wspolna
26 paź 00:20
bardzo wdzieczny: ok dziekuje Wam jeszcze raz bardzo suchi, ZKS, Jolka => jestescie wspaniali
26 paź 00:21
Jolanta: Tez Wam dziękuje
26 paź 00:24
ZKS:
Teraz bierzesz sumę tych przedziałów czyli x ∊ (1 ; 3) ∪ x ∊ (−∞ ; √2 − 7}) ∪ (√2 + 7 ; ∞).
26 paź 00:25
ZKS:
Źle przepisałem x ∊ (1 ; 3) ∪ x ∊ (−∞ ; 2 − √7) ∪ (2 + √7 ; ∞).
Ostatecznie x ∊ (−∞ ; 2 − √7) ∪ (1 ; 3) ∪ (2 + √7 ; ∞).
26 paź 00:27