wyznacz wzór funkcji liniowej
raveno: wyznacz wzór funkcji liniowej o współczynnikach całkowitych, wiedząc,że jej wykres przecina oś
OYw punkcie o współrzędnych (0,5), zaś OX w punkcie, którego odcięta jest mniejsza od −3.
25 paź 20:45
Eta:
A(0,5)
f(x)= ax+5
| | −5 | |
ax+5 =0 => a= |
| i a€C i x< −3 to x= {1, −1, 5, −5} |
| | x | |
tylko x=−5 spełnia warunki zadania
odp: f(x)= x+5
25 paź 21:07
Jolanta: Eto jeżeli x<−3 to dlaczego napisałas że x={1,−1,5 }
25 paź 21:13
Eta:
Aby współczynnik a € C to x musi być dzielnikiem całkowitym liczby −5
czyli x={1,−1,5,−5} i warunek x < −3 => x= −5
25 paź 21:20
Eta:
zbyt wcześnie wpisał mi się x <−3
25 paź 21:21
Jolanta: Dziekuje
25 paź 21:47
raveno: dziekuje za pomoc
pozdrawiam
25 paź 21:49