zad 10
Paweł: nie wyznaczajac miejsc zerowych funkcji kwadratowej y=x2 + 2x−15, oblicz wartosc wyrazenia.
a) 1/x1+1/x2
b) x12−x22
25 paź 17:19
VEVO: 1). Sprowadźmy do wspólnego mianownika, będzie coś takiego U{x1+x2}{x1 * x2) no i wzory
Vietta
2). x12 − x22 = (x1 − x2)(x1 + x2)
x1−x2= x22 − 2x1 * x2 + x22 = (x1 + x2)2 − 4x1 * x2
25 paź 17:28
Paweł: to sie podstawia czy jak to policzyc
25 paź 18:28
shaka: x1+x2=−ba, x1*x2=ca
25 paź 19:59
shaka: Wzory Viete'a
25 paź 20:02
kujon: x1+x2 = −b/−a chyba
25 paź 20:04
ola: chyba nie
22 cze 15:49
Mila:
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
a) |
| + |
| = |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
22 cze 19:57
Tracer: A jak rozwiazac |x1|2 +|x2|2
Dwojki za wartoscia to kwadrat.
12 maj 20:31
ICSP: |x|2 = x2
12 maj 20:33