Granice ciągów
Tiamat: Poomocy :C
Oblicz granice ciągu jeśli istnieją, lub uzasadnij brak:
limx−>2 x−2x2 −6x+8
kompletnie nie wiem jak to robić, próbowałam deltą, ale d+pa wyszła − ogólnie ma wyjść −12
ale nie wiem jak....
25 paź 20:25
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci iloczynowej mianownik (Δ wychodzi łatwa)
25 paź 20:31
gwiazda: Reguła de Hostpitala znasz ?
25 paź 20:32
Tiamat: nie znam:3
a z delty wychodzą mi głupoty 2 i 24 więc coś pokręciłam, próbwałam z innym przykładem delty i
też lipa, to chyba takie wredne zadania
25 paź 20:35
sushi_ gg6397228:
to trzeba sie nauczyc liczyc delte oraz dodawac i odejmowac w zakresie do 10
25 paź 20:36
gwiazda: Nie żle policzyles pierwiastki ,a pochodne umiesz liczyc?
25 paź 20:37
Tiamat: ja miałam bardzo podstawową matematykę w liceum, dlatego mnie to przerasta.
Liczyłam Δ wg wzoru więc nie mam mowy żebym się walnęła, no sorry.
To jakaś podpowiedz?:3
25 paź 20:39
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia tej delty
25 paź 20:40
Tiamat: To są jakieś jaja xD
Δ=b2 −4ac
62 − 4x1x8
36 − 32 = 4
√4=2
25 paź 20:42
sushi_ gg6397228:
x1 =...
x2=...
25 paź 20:44
Tiamat: x1= −b−√42a
=6−2/2
=2
x2=6+2/2
8/2= 4
25 paź 20:46
Tiamat: (x+4)(x+2)
25 paź 20:47
sushi_ gg6397228:
to teraz postac iloczynowa
25 paź 20:47
sushi_ gg6397228:
wracamy do ułamka−−> coś sie skróci
25 paź 20:47
Tiamat: i jak ie podstawi 2 za x to wyjdzie dupa
25 paź 20:47
Tiamat: otóż tam są różne znaki − i +
można tak?
25 paź 20:48
sushi_ gg6397228:
(x−x
1)(x−x
2) −−> tak wyglada postac ilcozynowa
25 paź 20:48
Tiamat: nooo! i jestem w domu:3 tu musiałam się walnąć
25 paź 20:49
Tiamat: ale i ak wychodzi −2 nie −12
25 paź 20:51
sushi_ gg6397228:
teraz to juz żartujesz
25 paź 20:51
Tiamat: nieee:3 no weź mi powiedz co źle jeszcze robię...
25 paź 20:54
sushi_ gg6397228:
przeciez po skroceniu nic nie ma w liczniku oprocz
1 wiec jakim cudem wychdzi tam potem
−2
25 paź 20:58
Tiamat: dobra może jestem młotem, dzięki za kolejny dowód.
Czyli ma być tak: x−2(x−4)(x−2) = 12−4 = −12 ?
25 paź 21:02
Tiamat: w normalnych równaniach, jak coś się skraca to po prostu znika i to chyba mnie zmyliło:V
25 paź 21:03
sushi_ gg6397228:
tak
25 paź 21:03
Tiamat: jeśli mam wybór to mam korzystać w takich przypadkach z wzorów skórconego mnożenia czy zawsze
Δ?
25 paź 21:04
sushi_ gg6397228:
jak sa wzory to wzory ale jak nie umiemy ich stosowac, to zawsze delte
25 paź 21:18
Tiamat: ok, to dzieki:3
25 paź 21:25