dziedziny
Marysia : Wyznacz dziedzinę funkcji i zbiór wartości:
f(x)= 3−2|cos4x|
25 paź 15:11
think:
f(x) = 3 − 2|cos4x|
dziedziną są liczby rzeczywiste,
cos4x przyjmuje wartości z przedziału <−1, 1>
natomiast |cos4x| będzie przyjmował wartości z przedziału <0, 1>,
dalej więc 2|cos4x| będzi przyjmował wartości z przedziału <0, 2>
czyli zbiorem wartości funkcji bedzie <1, 3>
25 paź 15:43
think:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | 1 + tg2x | | | | | |
cos
2x = (cosx)
2
dziedziną tej funkcji są x−y rzeczywiste
natomiast zbiór wartości jeśli cosx należy do przedziału <−1, 1>
to jego kwadrat należy o przedziału <0, 1>
25 paź 15:47