sin
Monika: Muszę obliczyć kąt sinβ = ?
Wychodzi, że
Tylko jak to podac w kątach?
25 paź 20:35
krystek: Masz podane sin β oblicz ,a nie oblicz β
25 paź 20:38
krystek: A jak β to bieżesz wartości przybliżone i tablice matematyczne z wartościami funkcji.
25 paź 20:39
25 paź 20:40
Monika: Właśnie wychodzi powyżej 1 a w tablicach tego nie ma

Proszę o pomoc
25 paź 20:42
krystek: Ponieważ sin przyjmuje tylko wartości <−1,1>
To nie istnieje taki kat. ( o ile dobrze liczyłas)
25 paź 20:43
krystek: A policz dobrze!
25 paź 20:45
Monika:
2(
√6 +
√2) = 6 / sinβ
więc to się chyba zgadza
√6 ≈ 2,4494897
√2 ≈ 1,4142135
2,4494897 + 1,4142135 = 3,8637032 / 3 =
1,287901
więc co źle policzyłam?
25 paź 20:49
krystek: Przeprasza ja zapisałam √6−√2.
Nie istnieje taki kąt β Koniec!
25 paź 20:51
Monika: Musi istnieć bo mam zadanie, gdzie mam podane boki a = 6cm oraz b = 8cm, α = 75
o
to z twierdzenia sinusów:
:(
25 paź 20:52
krystek: a jak rozpisałas sin75=sin(30+45)=? czy gotowa postać?
25 paź 20:54
25 paź 20:55
Monika: Pomocy
25 paź 20:58
krystek: Krótko: nie ma takiego Δ!
25 paź 21:03
sushi_ gg6397228:
wzor na sinus 75
o jak wyglada po rozpisaniu
25 paź 21:05
Monika: | √6 + √2 | |
| podalam wyzej strone na ktorej nawet Jakub go wyprowadził |
| 4 | |
25 paź 21:06
sushi_ gg6397228:
byc moze katy sa inaczej zaznaczone na rysunku i wtedy trzeba liczyc
25 paź 21:09
Monika: akurat jest tak samo na rysnku, także jak myślisz? Skoro wychodzi tak to nie istnieje?
25 paź 21:13
sushi_ gg6397228:
nie wiem jak jest na rysunku
moze cos pomylili sie z długosciami bokow
25 paź 21:16
sushi_ gg6397228:
wiec zalacz tutaj rysunek z ksiazki/zeszytu
25 paź 21:20
krystek: Jak wyprowadzisz sin75=sin(45+30) to otrzymasz to co Jakub podał.
I prawdopodobnie jest to Δ prostokatny .Kąt β musiałby być większy od α a γ jeszcze większy
ponieważ na przeciw dłuższego boku leży kąt o większej mierze. I nie ma takiej zależności w
tym Δ
Zadanie źle podane.
25 paź 21:34
Monika:

Taki rysunek
25 paź 21:40
krystek: Monika zostaw to zadanie .Liczyłas dobrze ,a autor zadania nie przemyślał.
Nie ma rozwiązania !
25 paź 21:49