dziedzina funkcji
Mort: moze ktos pomoc z dziedzinami funkcji ?
f(x)=√−log sinx
25 paź 20:19
Mort: up
25 paź 20:24
sushi_ gg6397228:
jakie masz tutaj funkcje
25 paź 20:29
Mort: trygonometryczna i logarytmiczna?
25 paź 20:30
sushi_ gg6397228:
a to co to jest √....
25 paź 20:30
Mort: pierwiastek...
25 paź 20:31
Mort: wiem ze −logsinx ≥0 ale co dalej?
25 paź 20:34
sushi_ gg6397228:
1. sinx >0 do logarytmu
2. − log sinx ≥0 ( wskazówka: log 1 = 0)
25 paź 20:35
Mort: −sinx≥0 i sinx>0 ?
25 paź 20:37
sushi_ gg6397228:
to nie umiesz wogole logarytmow −−> po co napisalem wskazówka,
po to aby sie zakurzyła
25 paź 20:39
Mort: −sinx≥1 sory
25 paź 20:39
sushi_ gg6397228:
to dzielimy przez (−1)
potem robimy rysunek sinusa i odczytujemy
25 paź 20:40
Mort: hmmm jeden wykres to punkty styczne z y=−1 a drugi to to co nad osia x ?
25 paź 20:47
sushi_ gg6397228:
wiec brak dziedziny. KROPKA
25 paź 20:49
Mort: to w takim razie jest blad w ksiazce?
25 paź 20:51
Mort: bo w odp jest ze df; (2kπ,π+2kπ)k∊C
25 paź 20:53
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
zawsze mozna zrobic −log sin x = log |
| i teraz sie pobawic |
| | sin x | |
25 paź 20:54
Mort: to ka nie mialo byc w potedze tylko... ⋀k
25 paź 20:54
sushi_ gg6397228:
bo przeciez moze byc √ − log 1= √−0= 0 wiec x= 90o + 2kπ
25 paź 20:55
Mort: jak bym umial to bym sie pobawil xD
25 paź 20:55
sushi_ gg6397228:
bo nie umiesz przeksztalcic wzoru
− log sin x ≥ log 1
| 1 | |
| ≥ 1 −−. rozwiazujemy nierownosc wymierna  |
| sin x | |
25 paź 20:57
Mort: jak bym umial to bym sie pobawil xD
25 paź 21:03
Monika: sushigg6397228 mógłbyś zerknął na mój post odnośnie kąta sinβ, bo nie wiem czy to zadanie w
ogóle ma sens

Błagam o pomoc
25 paź 21:03