prosze o pomoc
Miły: Oblicz (
√4√2+2√7 +
√4√2−2√7 )
2
Niemam pojecia jak to zrobic
25 paź 15:46
Miły: 4√2+2√7 + 4√2−2√7
co dalej ?
25 paź 16:41
ansdr: Masz wykorzystać wzór skróconego mnożenia (a+b)2 = a2 + 2ab = b2
25 paź 16:47
ansdr: ...(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
25 paź 16:50
pomocny : prosze o pomoc troche wiecej szczegółów niewiem jak sie mnozy to z tego wzoru skróconego
mnozenia bo wszystko jest pod pierwiastkami
25 paź 17:44
BLAZEJ_505: to zamień pierwiastki na potęgi
25 paź 17:55
Miły: ale to jest ze wzoru skroconego mnozenia
w odpowiedziach wychodzi 8√2+4 a mi ciagle wychodzi 8√4 jak sie podnosi do tej potegi skoro
jest wzor skrocionego mnozenia
25 paź 18:20
sushi_ gg6397228:
bo gubisz srodek 2*a*b
25 paź 18:21
Miły: dalej mi nie wychodzi :
wyszlo mi 32√14
25 paź 18:24
Miły: mozna to rozdzielic ?
25 paź 18:33
sushi_ gg6397228:
ile wynosi
a, ile wynosi
b
25 paź 18:35
Miły: a = 16√4 + 4 √49
b= 16√4 + 4√49
25 paź 18:37
Miły: ale cos nie chce wyjsc
25 paź 18:37
sushi_ gg6397228:
a co masz w pierwszym nawiasie (a−b)
2 to ile wynosi
a a ile
b
25 paź 18:38
Miły: jest przeciez 1 nawias i trzeba obliczyc ale niewiem czemu nie wychodzi
25 paź 18:40
Eta:
4√2+2√7+2√(4√2+2√7)(4√2−2√7)+4√2−2√7=
= 8√2+2√16*2−4*7= 8√2+2√4= 8√2+4
25 paź 18:40
hhtrtrujh7yfr5t: (√4√2+2√7+√4√2−2√7)2=(√4√2+2√7)2+2(√4√2+2√7)(
√4√2−2√7)+(√4√2−2√7)2=4√2+2√7+2(√32−8√14+8√14−28)+
4√2−2√7=4√2+2√7+2(√4)+4√2−2√7=8√2+4
25 paź 18:40
Miły: dzieki eta jestes super gosc zdaje mi sie ze dobrze zrobiles z tylu ludzi jedynie tobie sie
chcialo
25 paź 18:41
Miły: dzieki wam wszystkim za poswiecony czas
25 paź 18:42
Eta:
25 paź 18:42
hhtrtrujh7yfr5t: ciesze sie ze pomoglam
25 paź 18:44
ja luna: 4 do kwadratu ile sie mnozy

?
4 cze 22:28
Eta:
42=4*4= ...........
4 cze 22:35