układ równać
monikaaa: zad.1 rozwiąż układ równań metodą podstawiania:
zad2.rozwiąz układ równańmetodą przeciwnych współczynników:
25 paź 16:05
monikaaa: pomóżcie prosze
25 paź 16:10
monikaaa: ?
25 paź 16:37
25 paź 17:01
VEVO: y=−3−2x
4x+3(−3−3x)=−1
rozwiąż drugie równanie , następnie otrzymany "x" z tego równania wstaw do pierwszego i
wyliczysz "y"
2x−3y=−4
x+2y=5 / *(−2) (mnożymy w ten sposób , że gdy dodamy pierwsze i drugie równanie to żeby jakaś
niewiadoma nam znikła i została tylko jedna)
2x−3y=−4
−2x−4y=−10
DODAJEMY pierwsze i drugie
−3y−4y=−14
−7y=−14
y=2 ; wstaw teraz do któregoś z równań żeby wyliczyć "x"
25 paź 17:08
monikaaa: dziękuje
25 paź 17:14