wielomiany
zadanie: rozloz na czynniki 8x3−12x2+6x−1 ma wyjsc (2x−1)3
25 paź 20:43
krystek: (2x)3−3(2x)2*1+3*2x*12−13 Pomyśl
Lub dziel lub schematem Hornera.
25 paź 20:48
tomek: to nie jest przypadkiem wzór skróconego mnożenia?
25 paź 20:53
Vesalius: 8x3 − 12x2 + 6x − 1 =
= 8x3 − 4x2 − 8x2 + 4x + 2x − 1 =
= 4x2(2x − 1) − 4x(2x − 1) + 1(2x − 1) =
= (4x2 − 4x +1) (2x − 1) =
= (2x − 1)2 (2x − 1) =
= (2x − 1)3
25 paź 20:53
Vesalius: Jak ktoś lubi metodę grupowania współczynników

.
25 paź 20:54
Vesalius: Jak ktoś lubi metodę grupowania współczynników

.
25 paź 20:55
Jolanta: wzór (a−b)3=a3−3a2b+3b2a−b3 imozna go zastosowac
8x3−12x4+6x−1=2x3−3*22*1+3*12−13=(2x−1)3
albo
sprawdzasz czy pierwiastkiem jest −1 lub 1 i dzielisz wielomian przez (x−p)
25 paź 20:59
Jolanta: nawias zgubiłam (2x)3
25 paź 21:03
krystek: I nie tylko , x też i 2x.Popatrz mój zapis z 20:48.
25 paź 21:05