POMOCY PROSZĘ !!!
Dominik: Witam, proszę pomocy ! na jutro muszę oddać to zadanie a nie mam zielonego pojęcia jak to
zrobić ; (( proszę zróbcie mi to

dane jest równanie f(x)= x
2+10x+21
a) zapisz funkcje w postaci kanonicznej
b) zapisz wzor funkcji w postaci iloczynowej
c)narysuj wykres funkcji F
d) wyznacz zbior wartosci funkcji f
e) napisz rownanie osi symetrii wykresu f
f) rozwiaz rownania f(x)>0 <−− tutaj ta kres > pod tym ze mniejsze lub rowne
f(x)<0
25 paź 23:29
Jolanta: podaj wzory na postac iloczynowa i kanoniczna
25 paź 23:30
Dominik: no właśnie. nic takiego nie dostałem od pani. dostałem białą kartkę i przepisałem wszystko .
25 paź 23:33
sushi_ gg6397228:
za długo chyba grałes w szachy −−> o 23.30 rozwiazywac zadanie domowe i "żebrać o gotowca"
25 paź 23:33
Jolanta: | | −b | | −Δ | |
postac kanoniczna y=a(x−p)2+q p= |
| q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
postac iloczynowa y=a(x−x
1)(x−=x
2) masz pytania ?
25 paź 23:39
Dominik: pytań nie mam bo jestem głąbem z maty ( z mojej winy ponieważ nie uważam lekcji a nie zamierzam
kłamać osoby która mi pomaga )
25 paź 23:41
Jolanta:

x
2+10x+21=0 Δ=b
2−4ac
a=1 b=10 c=21
Δ=b
2−4ac=100−84=16
postac kanoniczna f(x)=a(x−p)
2+q
f(x)=(x+5)
2−4
do postaci iloczynowej potrzebne sa pierwiastki
| | −b+√Δ | | −10+√16 | | −10+4 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−3 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
postac iloczynowa f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
f(x)=(x+3)(x+7)
p i q określaja nam połozenie wierzchołka paraboli
wykres jest niedokłądny tylko wierzchołek i pierwiastki są dokładnie zaznaczone
Zbiór wartosci ( czyli y) <−4 ,
∞)
f(x) ≥ 0
x
2+10x+21≥0 dla x ∊(−
∞,−7> U <−3,
∞)
z wykresu widzisz gdzie jest mniejszy
Niw wiem czy jeszcze to przeczytasz .Napisałam bo bardziej od leni nie lubię kłamców
26 paź 01:02