układ równań - jak rozwiązać?
gosia16:
24 paź 21:32
ICSP: z drugiego wyznaczasz a i wstawiasz do pierwszego.
24 paź 21:39
gosia16: no tak.. wyznaczyłam b i wyszło mi
−5√2−√102, dalej nie liczyłam, bo wiem, że b musi być prostsze, ponieważ w dalszej
części zadania podstawiam a=25x i b=25y.
24 paź 21:45
sushi_ gg6397228:
zacznij od poczatku−−> bo to jest srodek zadania−−> moze gdzies popelnilas blad i taki dziwny
uklad wyszedl
24 paź 21:54
gosia16: faktycznie, przepisałam a−b zamiast a*b
temat jest taki:
| ⎧ | 252x + 252y =30 | |
| ⎩ | 25x+y = 5√2 |
|
podstawiam a=25
x i b=25
y, gdzie a>0 i b>0, otrzymująć układ
teraz po podstawieniu mam:
b
4 − 30b
2+20=0,
jednak to dalej mi nie wychodzi:(
24 paź 22:14
gosia16: sory, pomyłka, w pierwszym układzie, druga linijka ma byc 25x +25y = 5√2
24 paź 22:16
sushi_ gg6397228:
pokaz jak robisz podstawienie i obliczasz bo pewnie tak robisz bład
24 paź 22:16
gosia16: kurcze, znów były błędy w przepisywaniu na klawiaturze, ale teraz już sprawdziłam
| ⎧ | 252x + 252y =30 | |
| ⎩ | 25x + 25y = 5√2 |
|
| ⎧ | (25x)2 + (25y)2 = 30 | |
| ⎩ | 25x *25y = 5√2 | ,
|
...
b
4 − 30 b
2+50 = 0
co dalej zrobić?
24 paź 22:28
sushi_ gg6397228:
podstawienie
b2= t i t≥0
dostajesz rownanie kwadratowe
24 paź 22:30
gosia16: no tak:
t
2 − 30 t +50 = 0
delta = 700,
√delta = 10
√7
t1=15−5
√2
t2= 15+5
√2 i t>0,
i podstawiam b
2=t1 lub b
2 = t2
b=
√15−5√2 lub b=
√15+5√2, ale ten wynik właśnie jest do kitu
24 paź 22:53
sushi_ gg6397228:
wiec zapisz jeszcze raz poczatek zadania, bo tyle razy byla zmiana, ze moze cos nie tak jest z
tymi liczbami
24 paź 22:55
gosia16: znowy pomyłka,w każdym t zamiast √2 ma być √7, nie cierpię klawiatury.
24 paź 22:56
gosia16:
Racja.
temat zadania: Rozwiąż układ rownań
| | ⎧ | 252x + 252y =30 | |
| ⎩ | 25x+y=5√2 |
|
Dzięki za pomoc, ale ja chyba jednak zostawię to zadanie i zrobię coś pożyteczniejszego, bo za
bardzo się zaplątałam.
24 paź 23:01
sushi_ gg6397228:
czy aby na pewno jest 5√2 a nie powino byc 5√2
24 paź 23:03
gosia16: Na pewno. Wiem, że tu coś nie gra, zostawmy to w spokoju
24 paź 23:06
Bogdan:
nie gra, bo drugie równanie powinno być takie: 25x + y = 5√5
24 paź 23:26
Eta:
Taki układ równań najprościej rozwiązujemy tak:
a2+b2=30
2ab = 10√5
−−−−−−−−−−−
a2+2ab+b2= 30+10√5, 30+10√5= 25+10√5+5= (5+√5)2
(a+b)2= (5+√5)2 => a= 5 i b= √5 lub a= √5 i b=5
teraz dokończ....
25 paź 12:37