liczby zespolone
Wojtek: Wykaz że: "liczby zespolone"
|z * w|=|z| * |w|
24 paź 18:25
Wojtek:
25 paź 18:18
sushi_ gg6397228:
rozpisz lewa i prawa strone
z=a+bi
w= c+di
....
25 paź 18:23
Wojtek: czy móglbyś to rozpisać

, chce porównać ze swoim. dzieki
25 paź 18:38
sushi_ gg6397228:
nie chce mi sie
25 paź 18:39
Wojtek:
25 paź 18:42
sushi_ gg6397228:
to nie ja mam rozwiazac to zadanie tylko Ty; nie bedziesz sobie spisywal ode mnie zadania
domowego
25 paź 18:43
Wojtek: to nie zadanie domowe to robię sam dla siebie. ale nie pamiętam, nie wiem jak wykonać te
działanie, nie wiem co mam robić z tymi wartościami bezwględnymi, jężeli nie będziesz chciał
pomóc ominę to zadanie i bede robil to co wiem
25 paź 19:04
ZKS:
Zacznij a się pomoże.
25 paź 19:06
sushi_ gg6397228:
"nie wiem jak wykonać te działanie" to mnie oszukales, bo o 18.38 napisales ze rozwiazales
zadanie i chcesz porownac wyniki
25 paź 19:08
Wojtek: |z*w|=|z|*|w|
|(a+bi)(c+di)|=|a+bi|*|c+di|
|ac+adi+bci−bd|=(a+bi)*(c+di)
ac+adi+bci−ba=ac+adi+bci−ba
ja tak zrobiłem chyba to już koniec, nie wiem
25 paź 19:16
Wojtek: sushi nie skopiowałeś daleszej wypowiedzi : nie wiem co mam robić z tymi wartościami
bezwględnymi,
25 paź 19:17
sushi_ gg6397228:
to nie sa wartosci bezwzgledne
miales tylko wymnozyc z*w −−> pogrupowac wyrazy z "i" oraz bez "i" aby dostac
| r + t* i| = definicja= √r2+t2
25 paź 19:21
Wojtek: i tak dalej nie wiem co i jak
wyszło mi tak:
|xa+xbi|=√x2 + y2
|ya+ybi|=√a2+b2
chyba coś nie tak, musiał by mi to ktoś pokazać krok po kroku
25 paź 19:34
sushi_ gg6397228:
miales wymnozyc z*w nigdzie tego nie widze>>>>>>>>>>>
25 paź 19:35
Wojtek: |ac+adi+bci−bd|= (√ a2+b2)(√c2+d2)
|ac+bci|=√ a2+b2
|−bd+bci|=√c2+d2
o teraz lepiej
25 paź 19:43
sushi_ gg6397228:
a co to znaczy pogrupowac

?
| s+ y *i + u + p*i|= | (s+u) + (y+p)*i | ==
definicja =
√(...)2+(...)2
25 paź 19:59
Wojtek: wiem tylko myślałem że ma być tak pogrupowane aby lewa str była równa prawej
czyli
| (s+u)*i +| (s+u)*i + (y+p)*i |=
√s2+u2
| (s+u)*i +| (s+u)*i + (y+p)*i |=
√y2+p2


już mam dość tego
25 paź 20:06
sushi_ gg6397228:
szkoda mojego zdrowia
25 paź 20:11
Wojtek:

jak możesz to mam pytanie do tego zadania:
z. przedstaw liczby zespolone w postaci trygonometrycznej.
e) −1−i
|z|=
√2
alfa wychodzi z rysunku że to 225* (stopni)
ale wychodzi w cwiartce 3 gdzie są tg i ctg
więc co mam teraz zrobić
25 paź 20:17
Wojtek: oj zle tam cos= − 24
i sin= − 24
25 paź 20:20
Wojtek: tam gdzie 2 mały być pierwiastki
25 paź 20:20