wyznacz dziedzinę funkcji PILNE
pilne: proszę o pomoc. to bardzo pilne zadanie.
wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=√x2−2x−3 − U{1}{√5−|x|
−>tutaj coś mi nie wychodzi wpisanie, ma być jeden nad pierwiastek z
5−|x|
25 paź 23:14
Anna: Rozwiąż układ nierówności:
x2−2x−3 ≥0
5−IxI ≥0
25 paź 23:21
Jolanta: pod pierwiastkiem nie moze być liczba ujemna czyli x2−2x−3≥0 liczysz Δ i pierwiastki
mianownik≠0 5−|x| =0
5=|x| ⇔x=−5 lub x=5 x≠5 x≠−5
25 paź 23:22
pilne: okej, dziekuję bardzo. nie wiedziałam, jak ruszyć to drugie założenie.
25 paź 23:28
Jolanta:
25 paź 23:29
Anna: I nierówność: x∊(−∞, −1) U (3,∞)
II nierówność: pominęłam,że pierwiastek jest w mianowniku ułamka, zatem ma być:
5−IxI > 0 ⇒ −IxI > −5 ⇒ IxI < 5 ⇒ −5 < x < 5 ⇒ x∊(−5,5)
Część wspólna, to: D=(−5,−1) U (3,5)
25 paź 23:30
pilne: dziękuje bardzo, już wszystko rozumiem

25 paź 23:33