FIZYKA
mm: Oblicz ile czasu potrzeba na zagotowanie 1,7litra wody w temp. 20 ℃ w czajniku elektrycznym o
mocy 2,2kW. Ciepło właściwe wody wynosi 4200J/kg*K, gęstość wody 1g/cm3.
24 paź 18:47
Mateusz:
Na początku zakładamy ze całe ciepło wydzielone na grzałce zostaje przekazane wodzie(co prawdą
w realu do konca nie jest)
| | W | |
Wtedy mozemy wykorzystac wzor na moc taki ogolny P= |
| |
| | t | |
teraz musisz obliczyc ilosc ciepła potzebnego do zagotowania wody wyznaczysz je ze wzoru:
Q=mcΔT mam nadziej ze go nie sknociłem bo nie pamiętam go za dobrze ale to chyba ten za m
wstawiasz mase wody wyrazoną w kg a ze gęstosc wynosi 1g/cm
3 no to m=v*gęstosc oczywiscie tez
w odpowiednich jednostkach v−objętosc czyli 1,7 litra lub wielokrotnosc w cm
3 jezeli chcesz
policzyc dla gęstosci 1g/cm
3. c to jest ciepło własciwe wody a za ΔT wstawiasz temperature
20
0C wyrazoną w kelwinach jak juz policzysz ilosc ciepła potrzebnego do zagotowania to
otrzymasz pracę jaką grzałka musi wykonac czyli W w pierwszym wzorze moc grzałki masz to
| | W | |
przekształcajac wzor P= |
| wyznaczam t |
| | t | |
| | W | |
t= |
| podstawiasz i masz wynik |
| | P | |
24 paź 18:58
mm: A ile to jest 2,2kw na W?
24 paź 19:08
Mateusz: 1 kW to 1000W
24 paź 20:01
mm: Kurcze coś mi jakiś dziwny wynik wychodzi.
A powiedz mi objętość wody ma być w dm3? czy cm3?
24 paź 20:08
dero2005:
nie temperaturę wyrażoną w kelwinach tylko róznicę temperatur Δt = 100−20 = 80
24 paź 20:09
mm: Q=W= 14280000J
P=2200W
m=170 kg
Podstawiłam do wzoru P=w/t i wychodzi mi 64,....?
24 paź 20:10
Mateusz:
No tak powazny bład popełniłem kurde
24 paź 20:11
mm: O cenna wskazówka
24 paź 20:11
dero2005:
1,7 litra = 1700 cm3*1gcm3 = 1700 g = 1,7 kg
24 paź 20:12
Mateusz:
ale tak czy siak te 800C musi wyrazic w kelwinach
24 paź 20:13
mm: No nie ładnie Mateuszu

Ale z tego co pamiętam to z tobą chemie rozwiązywaliśmy znaczy
tłumaczyłeś mi. Wybaczam
24 paź 20:13
Mateusz:
czekaj to ty jestes od tych krzaków z organicznej
24 paź 20:15
dero2005: 1oC = 1K
24 paź 20:17
mm: Tak
24 paź 20:17
mm: A co jakiś problem?
24 paź 20:21
Mateusz:
No czyli mam dobra pamięc ja sie tam wtedy troche spozniłem ale rozpisałem ci wszystko na
przykładach chyba nie poszło to na marne i przeczytałąs to chociaz

24 paź 20:21
mm: Tak przeczytałam. No spóźniłeś się i to nie trochę.
24 paź 20:23
Mateusz:
To fajnie. Eeem no wiesz faceci są z reguły spoznialscy

Miłego wieczoru.
24 paź 20:25
mm: Ja również Ci życzę. I dzięki. Za wszystko. Zgaduję chodzisz do kl. mat−fiz?
24 paź 20:26
mm: Mam pytanie czy wynik może być 259,6? Bo tak mi wychodzi...
24 paź 20:28
Mateusz:
Nie nic z tych rzeczy ja juz nie w liceum.
24 paź 20:28
mm: Oj to studia ale coś w tym kierunku?
24 paź 20:30
mm: Co z tym wynikiem? Jakiś taki nieciekawy..
24 paź 20:32
mm: Mam pytanie czy Q to jest W? Czy W mam obliczyć z jakiegoś innego wzoru?
24 paź 20:36
dero2005:
wynik 259,6 s = 4'20''
24 paź 20:55
Mateusz:
No Q=W po podstawieniu powinnas otrzymac cos takiego
| | J | |
Q=1,7kg*4200 |
| *80K=.... wynik otzrymasz w [J] dzulach |
| | kg*K | |
| | W | | J | | J | | J | |
t=.... w sekundach bo t= |
| t= |
| = |
| = |
| |
| | P | | W | | 1v*1 A | | 1J1C*1C1s | |
24 paź 20:55
mm: No tak tak ale może być taki wynik?
24 paź 20:58
Mateusz:
No a dlaczego nie moze byc wg ciebie


wiem ze 4 minuty to troche długo zeby czekac na kawe

wtedy trzeba kupic czajnik o większej
mocy
24 paź 21:04
mm: Bo zawsze jak robiłam zadania wychodził mi wynik pełny a tu z tym przecinkiem... tak jakoś mi
nie pasuje. Ale rozumiem że tak musi być. Nie złość się ale nie jestem zbyt dobra z fizyki...

dlatego pytam... Powiedz mi kojarzysz cykloalkany?
24 paź 21:09
Mateusz:
Nie złoszcze sie

no cyklopotwory tak nawet wiem ze jeden z nich wdychany jako mieszanina z
tlenem to swietna narkoza
24 paź 21:11
mm: Mniejsza o to jaki ale rozumiesz to?
24 paź 21:12
Mateusz:
No dawaj te zadanka to zobaczymy
24 paź 21:13
mm: Chodzi mi o wzory cykloalkanów (pierwsze 5) Z WYTŁUMACZENIEM DLACZEGO TAK, oraz reakcje addycji
i eliminacji również Z WYTŁUMACZENIEM...

Mądry z CIEBIE człowiek
24 paź 21:17
mm: I jak poradzisz coś na to Mateuszu?
24 paź 21:20
Mateusz:

Dobra nie becz

Jesli chodzi o wzory to głównie rozpoznajemy je po nazwie alaknu lub alkenu
czyli przykładowo:
cyklo
propan patrzymy na
propan w propanie mamy trzy at węgla a więc jaką figure
płaską nam utworzy o trzech narozach

no trojkąt podobnie z butanem jego kształt będzie
kwadratem cykloheksan jego kształt to szesciokąt atomów wodoru jest 2n czyli ogolny wzor
cykloalkanów to C
nH
2n na rysunku masz cyklopropan pamiętamy oczywiscie o tym ze C jest
IV−wartosciowy. zaraz przejde do reakcji bo mi sie wszystko nie zmiesciłoby
24 paź 21:27
Mateusz: Jesli chodzi o reakcje to tak jak w alkanach eakcja podstawiania np
cyklopropan+HCl−−−> chlorocyklopropan+HCl
addycja zachodzi dla cykloalkenów i cykloalkinów
np cykloheksen+H2−−−−> cykloheksan(jedno wiązanie pękło) i otrzymalismyalkan konkretnie
cykloalkan
24 paź 21:30
Mateusz:
Oj pierwsze zle
cyklopropan+Cl2−−−−> chlorocyklopropan + HCl to miałem na mysli
24 paź 21:30
mm: Jeżeli już to nie płacz

Beczy to małe dziecko.
24 paź 21:31
mm: Yyy... To nie jest takie proste.
24 paź 21:32
Mateusz:
No dobra

to w ramach cwiczen powiedz jaki kształt będzie miał cyklopentan
24 paź 21:33
Mateusz:
masz tak samo jak z alkanami czy alkenami tylko masz tu inny kształt związków reszta przebiega
identycznie
24 paź 21:34
mm: pentan to 5 węgli, to jakiś pięciokąt?
24 paź 21:35
24 paź 21:39
mm: mhm... Daj jeszcze jakiś przykład?
24 paź 21:41
Mateusz:
czyli wzory rysowac juz chyba potrafisz a przynajmniej okreslic kształt to teraz cos z reakcji
cyklobuten+ H2−−−−>
cykloheksan+ Br2−−−>
24 paź 21:41
Mateusz:
okresl kształt cykloheptenu jaki to węglowodór cykliczny
24 paź 21:42
mm: wodorocyklobuten+ wodór
bromocykloheksan+ brom
heptan − 7 węgli− czyli coś z siedmiokątem

Jak to węglowodór cykliczny?
24 paź 21:49
Mateusz:
reakcje zle co powstanie w reakcji np butenu z wodorem?
co postanie w reakcji np heksanu z bromem
tak siedmiokąt taki kstałt ma cyklohepten to wszystko są węglowodory cykliczne wzytskie te
cyklo cos tam i tu chodzi o rodzaj te cykloweglowodoru np hepten do czego bys zakwalifikowałą
do alkanów,alkinów a moze alkenów
24 paź 21:51
Mateusz:
sory ze z literówkami ale szybko pisze i niestety nacisnie sie co nie trzeba czasem
24 paź 21:52
mm: woda bromowa?
heksan z bromem, nie mam pojęcia.
alkeny

?
24 paź 21:54
mm: woda bromowa?
heksan z bromem, nie mam pojęcia.
alkeny

?
24 paź 21:54
Mateusz:
alkeny zgadza się czyli cyklohepten nalezy do cykloalkenów nie

no reakcja podstawiania jak w alkanach przebiega co np powstanie w takiej reakcji:
CH
4+Br
2
24 paź 21:55
mm: Nie ma sprawy, nie przeszkadza mi to.
24 paź 21:56
mm: Nie ma sprawy, nie przeszkadza mi to.
24 paź 21:56
mm: Coś metan i brom +wodór
24 paź 22:00
Mateusz:
nie te podstawy musisz znac
VH4+Br2−−−−> CH3Br+HBr jeden at wodoru w metanie został eksmitowany i na jego miejsce
wskoczył at jeden Br natomiast ten eksmitowany at wodoru znalazł sobie nowy domek z drugim
wolnym atomem bromu i utworzył HBr
24 paź 22:03
Mateusz:
miało byc no na początku zdania
24 paź 22:03
Mateusz: i CH4 na początku reakcji a nie jakies V
24 paź 22:03
mm: Wow... to już średnio to rozumiem. Dlaczego to br się rozdziela?
24 paź 22:06
Mateusz:
eem no mechanizmu ci nie bede tłumaczył bo jest jeszcze bardziej skomplikowany

po prostu
zapamiętaj to nawet po nazwie reakcja podstawiania czyli za jeden at wodoru podstawiam jeden
at bromu tak samo będzie z CH
4+Cl
2 tyle ze tu podstawiam jeden at chloru i powstaje nam
CH
3Cl+HCl itp rozumiesz juz
24 paź 22:09
mm: powiedzmy ze tak..
24 paź 22:12
Mateusz:
No to co powstanie nam podczas bromowania heksanu

wiem ze to moze byc niezrozumiałe alenie ma nawet czasu abym ci mechanizm tłumaczył bo i tak ci
sie to nie przyda a szkoda czasu zebys sie w niego zagłębiała robisz prostą zamiane i tyle
C
6H
14+Br
2−−−−−>
24 paź 22:15
mm: C6H13Br +HBr
coś takiego?
24 paź 22:19
Mateusz:
tak czyli ta reakcja:
cykloheksan+Br
2 da nam co
24 paź 22:19
mm: Nie pytaj mnie jak to zrobiłam. Patrzyłam na poprzedni przykład i ściągałam
24 paź 22:20
mm: cyklobromoheksan i bromowodór

?
24 paź 22:23
Mateusz:
Nie pytam jak zrobiłas boC
6H
13Br+HBr jest ok napisałem na początku tak i teraz masz
analogiczny przykład czyli tu powstanie nam bromocykloheksan + HBr po prostu

czyli
C
6H
11 + HBr bo zgodnie ze wzorem ogolnym cykloalkanów C
nH
2n cykloheksan ma wzor
C
6H
12 a jeden at wodoru stracił wiec C
6H
11Br+HBr
24 paź 22:25
Mateusz:

tak chociaz ja bym polecał bromocykloheksan brzmi tak troche lepiej ale twoja tez jest poprawna

dobra teraz cyklobuten+H
2 koncowka en informuje nas ze mamy do czynienia z cykloalkenem czyli
ma jedno wiązanie podwojne jak na rysunku i co nam tu powstanie
24 paź 22:27
mm: zawsze ten pierwiastek na początku?
24 paź 22:29
Mateusz:
ktory
24 paź 22:31
mm: cyklobutan?
24 paź 22:37
Mateusz:
Nie rozumiem pytasz mnie o "cyklo"
24 paź 22:40
mm: Nie ten cyklobutan to moja odpowiedź na "co powstanie"
A pytam czy ten brom który był wcześniej musi być przed "cyklo"
24 paź 22:42
Mateusz:
pisałem juz moze byc tak i tak ale bardziej przyjmuje sie jako prawidłową nazwe
bromocykloheksan.Tak powstanie nam cyklobutan jedno wiązanie nam pęka i przyłączają się
dodatkowe dwa atomy wodoru tak jak np w reakcji etenu z wodorem tez powstanie nam etan
a gdy będzie np cyklobuten+Cl
2 to co nam powstanie
24 paź 22:45
mm: cyklobutan?
24 paź 22:46
Mateusz:
nie chlorocyklobutan + HCl
cykloalken+ halogen[x]−−−> halogenocykloalkan+ HX
podobnie jest z cykloalkinami
cykloalkin+halogen[X]−−−−> halogenocykloalken
X−halogen = Br2,Cl2, F,I
np
cyklopropyn+Cl2−−−> 1,2−dibromocyklopropen
24 paź 22:52
mm: Coś czuję że źle i w końcu sie wkurzysz ...
24 paź 22:52
Mateusz:
Nie nie wkurze sie ja mam cierpliwosc
24 paź 22:55
mm: Podziwiam Cię. Mi to nie tak prosto sie tłumaczy bo ja powoli łapię o co chodzi..
24 paź 22:58
Mateusz:
Ogolnie powtorz sobie podstawowe reakcje alkanów,alkenó i alkinów bo tak jak napisałem z
węglowodorami cyklicznymi masz podobnie tyle ze masz po prostu je w innej formie
24 paź 22:58
Mateusz:
Dla przykładu:
cyklopropyn+Cl2−−−> 1,2−dibromocyklopropen
propyn+Cl2 −−−> 1,2−dibromopropen
musizz te analogie wyłapac ale tak jak mowie powtorz podstawowe reakcje węglowodorów
łancuchowych czyli alkanów alkenów i alkinów
24 paź 23:00
mm: Ok.

Wszystko jedno bardzo Ci dziękuję! Wymęczyłam Cię

? Może sobie odpocznij. Ja już dziś
nic nie mogę chcieć od Ciebie..
24 paź 23:02
Mateusz:
O rany z powodu poznej pory juz nie wiem co pisze
cyklopropyn+Cl2−−−> 1,2−dichloroomocyklopropen
propyn+Cl2 −−−> 1,2−dichloropropen
rany chlor na brom sie zmienił

totalna alchemia
24 paź 23:02
Mateusz:
Jezeli masz siłę i czegos nie wiesz to pytaj jeszcze
24 paź 23:03
mm: Ja myślę teraz sobie tak że moja wiedza z chemii to jest do poziomu gimnazjum. Potem już
rozumiem ale tych alkenów,alkinów,....itd nie. Miesza mi się to i nie potrafie rozpoznać co do
czego. Ja myślę że kolega (chyba mogę tak powiedzieć?) powinien odpocząć gdyż trochę późna
pora a na jutro każdy z nas ma jakieś plany, zajęcia... Ja co jakiś czas teraz będę zaglądac
na to forum więc możemy jakoś się zgadać i tak później zapytam o to czego nie wiem. Chyba że
przez emaila czy jakoś tak. WSZYSTKO JEDNO BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ
24 paź 23:09
Mateusz:
Hmm ale duzo juz z tego widze umiesz i to jest duzy plus a szczegoły z tego tematu sobie
darujemy np ostatnia reakcja cykloprpyn + Cl
2 sądze ze takiich przykładów nawet nie bedziecie
robic e−maila moge ci podac (ktorego to nie jestem w stanie zliczyc

) gamyer255@wp.pl
24 paź 23:14
Mateusz:
To dobranoc w takim razie
24 paź 23:18
mm: Powiedz mi wchodzisz na e−maila? Często?
24 paź 23:18
mm: Napiszę Ci zaraz wiadomość z moim e−mailem. I dobranoc chociaż u mnie to dopiero początek.
24 paź 23:20
Mateusz:
W miare staram sie codziennie. Polega to głównie na kasowaniu spamu
24 paź 23:20
mm: ok to patrz co kasujesz...
24 paź 23:21
Mateusz:
Spoko spam poznaje na kilometr
24 paź 23:21
mm: To narazie. Odpoczywaj. Ja zmykam do pracy dalszej. Dobranoc.
24 paź 23:22
Mateusz:
To napisz mi traz wiad email tak zebym wiedział na wszelki wypadek co nie kasowac
24 paź 23:24
mm: Właśnie wysyłam ...
24 paź 23:24
mm: Wejdź na pocztę za kilka minutek będziesz miał.
24 paź 23:26
mm: Dotarło ?
24 paź 23:30
Mateusz: Nie sprobuj jeszcze raz ja teraz spadam jak cos to odczytam jutro rano i cos odpisze w celu
sprawdzenia
24 paź 23:33
mm: Ok. Za chwilkę Ci wyślę jeszcze raz. Ja natomiast odpiszę wieczorkiem
24 paź 23:36
mm: Ok. Za chwilkę Ci wyślę jeszcze raz. Ja natomiast odpiszę wieczorkiem
24 paź 23:36
mm: Odpisałam
25 paź 22:41
Mateusz:
Ok
25 paź 22:56