Gdzie popełniam błąd. Ratunku!!!!!!!
basia: √(34)(13)−(3452)=
1.)
√(81)(169)−(81)(25) =
√13689−2025=
√11664=108 dlaczego jeśli
√13689=117, a
√2025=45 wychodzi 108, a nie 72
2.) moim zdaniem powinno być tak: (3
2)(13−5)=72
Wytłumaczcie mi gdzie robię błąd logiczny



!
25 paź 12:21
Eta:
√a2−b2 ≠a−b
√13689−2025= √11664=108
25 paź 12:26
Eta:
√16+9 ≠4+3
bo √16+9= √25=5
25 paź 12:29
basia: Dzięki wielkie Eta zasadę różnicy kwadratów rozumiem, ale jak to rozwiązać na potęgach pod
pierwiastkiem, żeby dojść do wyniku 108
25 paź 12:36
Eta:
Wykonujesz wszystkie działania pod pierwiastkiem , aż do otrzymania
√ liczby (a nie różnicy liczb)
25 paź 12:42
25 paź 12:50
sushi_ gg6397228:
nikt nie kaze wymnazac
81*169−81*25=81*(169−25)= 81*144= 92*122
√...= √ 92*122= √92 * √122= 9*12=...
25 paź 12:54
Eta:
Najprościej tak:
√34(132−52)= 3
2√169−25= 9*
√144= 9*12= 108
25 paź 12:55
basia: DZIĘKI WIELKIE Jesteś doskonałym "tłumaczem, a może tłumaczycielem"
WŁASNIE TEŻ DO TEGO DOSZŁAM I CHCIAŁAM SIĘ POCHWALIĆ.
25 paź 12:59