zapisz w najprostszej postaci
bonez: (220−3)2
25 paź 21:04
sushi_ gg6397228:
(a−b)2=....
25 paź 21:22
bonez: wow, rly? na co mi ten wzór skoro nie wiem, jak to rozwiązać?
25 paź 21:24
sushi_ gg6397228:
a=220
b= 3
podstawiamy i liczymy
przeciez nikt nie kaze obliczyc 220 ile to wynosi
25 paź 21:26
Jolanta: (a−b)2=a2−2*a*b+b2 Twoje a=220 a b=3 podstaw
25 paź 21:26
bonez: dobra, doszedłem do tego:
240+6*220+9
da się to jeszcze uprościć?
25 paź 21:28
Jolanta: we wzorze jest minus
25 paź 21:41
bonez: ok, to będzie
240−6*220+9
pytanie, czy da się prościej?
25 paź 21:54
Jolanta: 240−3*2*220+9=240−3*221+9
25 paź 22:20
Jolanta:
3=2+1=2+20
9=2*4+20
25 paź 22:23