pola powierzcni i objętość brył! pomocy!
niska: Podstawa graniastosłupa jest trójkątem prostokątnym, w których przeciwprostokątna ma długość 8
cm, a jeden z kątów ostrych jest równy 30 stopni. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po
rozcięciu jest kwadrat. Oblicz pole powierzcni i objętość graniastosłupa.
25 paź 16:36
dero2005:

c = 8
ac = sin 30
o =
12
a = c*
12 = 8*
12 = 4
b =
√c2 − a2 =
√82 − 42 =
√64 − 16 =
√48 = 4
√3
h = a + b + c = 4 + 8 + 4
√3 = 12 + 4
√3
P
p =
a*b2 =
4*4√32 = 8
√3
P
b = (a + b + c)*h = (12 + 4
√3)(12 + 4
√3) = 192 + 96
√3
V = P
p*h = 8
√3*(12 + 4
√3) = 96(1 +
√3)
25 paź 18:02