25 paź 19:23
kropka: opisz dokładnie co ten program robi , to zrobię to Ci tu wstawię
25 paź 19:35
kropka: czy o to chodzi że program dodaje , odejmuje, mnoży, dzieli, dla switch ?
25 paź 19:40
kropka: #include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
int a, b, wybor, wynik;
cout<<"1−Dodawanie"<<endl;
cout<<"2−Odejmowanie"<<endl;
cout<<"3−Mnozenie"<<endl;
cout<<"4−Dzielenie"<<endl;
cout<<"Wybor:"<<endl;
cin>>wybor;
switch(wybor)
{
case 1:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
cout<< "Podaj druga liczbe:";cin>>b;
wynik=a+b;;
cout<<wynik;
break;
case 2:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
cout<< "Podaj druga liczbe:";cin>>b;
wynik=a−b;
cout<<wynik;
break;
case 3:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
cout<< "Podaj druga liczbe:";cin>>b;
wynik=a*b;
cout<<wynik;
break;
case 4:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
do
{cout<< " Podaj druga liczbe:";
cin>>b;}
while(b==0);
wynik=a/b;
cout<<wynik;
break;}
int t;
cout << " Chcesz liczyc dalej ? Jezeli tak wcisnij 5"<<endl;
cin >> t;
if (t==5)
{ do
{
cout<<"1−Dodawanie"<<endl;
cout<<"2−Odejmowanie"<<endl;
cout<<"3−Mnozenie"<<endl;
cout<<"4−Dzielenie"<<endl;
cout<<"Wybor:"<<endl;
cin>>wybor;
switch(wybor)
{
case 1:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
cout<< "Podaj druga liczbe:";cin>>b;
wynik=a+b;;
cout<<wynik;
break;
case 2:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
cout<< "Podaj druga liczbe:";cin>>b;
wynik=a−b;
cout<<wynik;
break;
case 3:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
cout<< "Podaj druga liczbe:";cin>>b;
wynik=a*b;
cout<<wynik;
break;
case 4:
cout<< "Podaj pierwsza liczbe:";cin>>a;
do
{cout<< " Podaj druga liczbe:";
cin>>b;}
while(b==0);
wynik=a/b;
cout<<wynik;
break;}
cout << " Chcesz liczyc dalej ? Jezeli tak wcisnij 5"<<endl;
cin >> t;}
while(t==5);}
system("PAUSE");
return EXITSUCCESS;
}
25 paź 19:51
kropka: spróbuj tak
25 paź 19:51
pomagacz:
aha i tak w kółko kopiować i wklejać, a można użyć takiego czegoś i dopisać:
bool x = true;
while(x)
{
switch(wybor)
{
...
case 6:
{
x = false;
}break;
}
}
ale jak tak napiszę i wybiorę sobie mnożenie to wynik leci w dół jak w matrixie, a ja chcę aby
pokazało wynik dla mnożenia, wciskam klawisz dodawania i pokazuje sumę, wciskam klawisz
odejmowania i pokazuje różnicę, i tak w kółko sobie różnie wybieram aż wybiorę 6 i kończy się
działanie programu. Wiesz o co mi chodzi?
25 paź 20:21