Prosze o pomoc
michał kan: Witam mam do Was pytanie ile wynosi pochodna z
(13x2)' prosze was o rozpisanie tego krok po kroku bo za bardzo tego nie umiem
25 paź 22:21
Trivial:
Spróbuj sam.
Potrzebujesz tabelkę wzorów na pochodne podstawowych funkcji oraz prawa:
[f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x).
25 paź 22:22
michał kan: tam co podałem miało byc bez kwadratu, pomyliłem się,
korzystam ze wzoru (ax)' = −ax2 tak? i robie cos takiego
= −13x2 no i własnie dalej nie wim jak to zrobić wiem tylko tyle ze dalej ma być razy
(3x)' ale mógłbymi ktos wyjaśnić dlaczego?
25 paź 22:35
michał kan: jesli dobrze rozumien to −
13x2 jest funkcją zewnętrzna a to (3x
2) jest funkcą
wewnętrzną
25 paź 22:38
Trivial:
Duże U → czytelne ułamki.
| | 1 | | α | |
(1) ( |
| )' = (x−α)' = −α*x−α−1 = − |
| . |
| | xα | | xα+1 | |
Najpierw wyłączymy stałą
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
( |
| )' = |
| *( |
| )' =(1)= |
| *[− |
| ] = − |
| . |
| | 3x2 | | 3 | | x2 | | 3 | | x3 | | 3x3 | |
Albo:
| | 1 | | 1 | |
(2) ( |
| )' = − |
| , czyli: |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
( |
| )' = − |
| *(3x2)' = − |
| *3*2*x = − |
| . |
| | 3x2 | | (3x2)2 | | 9x4 | | 3x3 | |
25 paź 22:43
michał kan: przepraszam że tak sie dopytuje ale co oznacza tamała1 w nawiasie i czy stała wynosi
25 paź 22:47
Trivial: | | 1 | |
(1) oznacza, że korzystam z własności, którą oznaczyłem (1).  I tak, stała to |
| . |
| | 3 | |
25 paź 22:50
michał kan: dziekuje bardzo, pomogłeś mi
25 paź 22:52
Jolanta: możesz jeszcze tak ( jest to pierwsza pochodna ale nie umiem jednej kreseczki zrobić)
| | g"(x)*k(x)−g(x)*k"(x) | |
f"(x)= |
| |
| | [k(x)]2 | |
25 paź 22:54
Trivial: Proszę bardzo.
25 paź 22:54