niewymierność
monikaaa: Zad. Usuń niewymiernosć z mianownika:
odp jak można na monika
misiaczek16@wp.pl między monika a misiaczek kreska u dołu
25 paź 15:59
monikaaa: pomocy bardzo wazne
25 paź 16:10
think: monika
| | 2 + 3√2 | |
a) pomnóż przez |
|
|
| | 2 + 3√2 | |
| | √75 | |
b) przez |
| [ przyczym √75 = √3*25 = 5√3 ] |
| | √75 | |
25 paź 16:28
monikaaa: w a wyjdzie 0? a w b 5− √245
25 paź 16:32
think: monikaa jak Ci to delikatni powiedzieć... nie umiesz mnożyć
(a + b)*(c − d) = ac − ad + bc − bd wymnaża się każdy z każdym a Ty pomnożyłaś tylko pierwszy
lizba z liczbą a pierwiastek z pierwiastkiem
natomiast co do b) to z tego co wiem to 75*3 = 225 nie 245 i nie przemnożyłaś 5 przez √75 i
nie podzieliłaś przez 75
25 paź 16:38
monikaaa: rozumiem

wiem ze nie jestem super z matmy dlatego prosze o pomoc
25 paź 16:41
monikaaa: ?
25 paź 17:01
monikaaa: prosze niech ktos pomoze
25 paź 17:27
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
25 paź 18:18