zad 2
Paweł: Równanie 2mx2+(3m+6)x+12=0, gdzie x jest niewiadoma , ma 2 rozwiazania ,które sa liczbami
przeciwnymi. Wyznacz wartość parametru m
25 paź 17:20
Paweł: podlozylem pod x 3√3 dochodze do 81 √3=162√3m+2+m2 co dalej sie liczy prosze o
podpowiedz
25 paź 19:00
sushi_ gg6397228:
a gdzie pisze ze x=3
√3 jest miejscem zerowym
25 paź 19:03
sushi_ gg6397228:
| | −b | |
x1+x2 = 0 wiec Viete'a |
| =====0 ===> −b= 0 |
| | a | |
25 paź 19:04
Paweł: no wlasnie cos pokrecilem moze ktos pomuc

?
25 paź 19:06
Paweł: w odp pisze ze ma wyjsc 16 i − 16
ale cos zle licze
25 paź 19:07
sushi_ gg6397228:
napisalem o 19.04 co masz zrobic −−> liczymy to
25 paź 19:09
Paweł: mozna podzielic m przez m

?
25 paź 19:14
sushi_ gg6397228:
napisalem
−b=0 nigdzie tutaj nie widze
m w mianowniku
25 paź 19:16
Paweł: czyli x1 + x2 wychodzi −1,5 −3

?
25 paź 19:18
sushi_ gg6397228:
szkoda zdrowia
25 paź 19:18
Paweł: zwracam sie o pomoc bo niemam tego podrecznika sprzedalem a mialem ten dzial rok temu nie
pamietam jak sie to robilo i niemam z czego przypomniec .dobra dzieki za pomoc i poswiecony
czas
25 paź 19:20
kujon: tam powinno być chyba −b/−a wcale nie wychodzi zero
wylicz delte i podstaw pod x1 i x2
25 paź 19:26
krystek: Musza być spełnione warunki
!)a≠0
2)Δ>0
3)x1=−x2
25 paź 19:32
kujon: Δ=24m+48
obliczasz x 1 i x 2 potem podstawiasz pod wzor
25 paź 19:36
kujon:
25 paź 19:38
krystek: | | b | |
Nie obl korzystasz z wzorów Vietae'a: x1+x2=0 a x1+x2 =− |
| ⇒.. |
| | a | |
25 paź 19:40