obliczanie wartości bezwzględnej
noicckc: oblicz na podstawie defeinicji wartości bezwzględnej
a) |2x−1|=5
prosze o wytłumaczenie metody bo z definicji nie rozumiem nic ponieważ nie było mnie na tej
lekcji w szloke

25 paź 18:44
25 paź 18:46
noicckc: nie rozumiem
25 paź 18:47
sushi_ gg6397228:
kliknij na przyklady i zobacz jak licza, a jak dalej nie rozumiesz to poczytaj w podreczniku
teorie
25 paź 18:48
noicckc: x= −3 lub x= 3

taki wynik?
25 paź 18:54
sushi_ gg6397228:
x=3 ok
drugi do poprawki
25 paź 18:56
noicckc: wiec tylko x=3 innego
dobrze?
25 paź 19:01
sushi_ gg6397228:
przeciez napisalem x=3 OK (jest dobrze), teraz liczymy drugiego x
25 paź 19:02
noicckc: no ale jak?/?
25 paź 19:06
Eta:
|2x−1|=5 to 2x−1=5 lub 2x−1= −5
2x= lub 2x=..
x=... lub x=...
25 paź 19:09
noicckc: dzięki... trzebabylo tak odrazu a nie....
25 paź 19:11
Eta:
To teraz rozwiąż takie:
|3x +2|= 4
25 paź 19:12
Vizer: Boże masz pretensje, wystarczyło wziąć pierwszą lepszą książkę z matmy i byś wiedział jak to
zrobić....
25 paź 19:12
sushi_ gg6397228:
to jednoznacznie wyjasnia , ze nie umiesz czytac tekstu ze zrozumieniem−−> mialas link −−>
kliknac na przyklad i zrobic analogicznie swoje−−> ale to za trudne widac dla Ciebie jest
25 paź 19:12
25 paź 19:13
noicckc: a jeżeli mam
|x|
2 − |4x| +4 = 0

?
25 paź 19:17
noicckc: eta
3x+2=4
3x= 4−2
3x=2/3
x=2/3
3x+2=−4
3x=−4−2
3x=−6/3
x=−2
25 paź 19:19
noicckc: sushi ja nie jestem tak bnardzo mądra i pojętna jak ty... bo ja potrzebuje więcej czasu na
zrozumienie i z przykładów to nie bardzo.l....
25 paź 19:20
sushi_ gg6397228:
przyklady sa rozwiazane i napisane jak wół; to tym bardziej nie nauczysz sie ze swojego
rozwiazanego
a jak sie pomęczysz, postekasz, to sie nauczysz
25 paź 19:25