matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.11.2010
Zadania
Odp.
3
Marcin W:
hej ho gdyby tak skrzydla miec
3
karolajn:
Podaj wartość wyrażenia
5
karol:
pomiedzy liczby 3 oraz 18 wstaw dwie liczby tak, aby trzy pierwszy byly kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, a trzy ostatnie kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego
1
Adrian:
Oblicz deficyt masy jądra izotopu helu 4/2He. Masą jadra hel u wynosi 4,0015 u
2
karol:
wyraz pierwszy skonczonego ciagu arytmetycznego jest rowny 1, a wyraz ostatni jest rowny −15. oblicz sume wszystkich wyrazow tego ciagu, jezeli wiesz ze wyraz drugi, trzeci i szosty sa
2
Monis:
Witam mam mały problem z kilkoma zadaniami z fizyki,przyznam fizyka nie jest moja mocna strona, wiec prosba do was czy moglibyscie mi pomoc?
2
karol:
cztery liczby są kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. jezeli dodamy do nich odpowiednio 2,8,34,100 to otrzymamy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego, wyznacz te liczby.
6
jolek...........:
((2− ∛54)− (2−√45))/(√5− ∛2)
25
Joanna:
hmm to jeszcze proszę o podpowiedz do tego: Ile jest wszystkich liczb 4−cyfrowych podzielnych przez 5 gdzie cyfry nie mogą się powtarzać.
9
aga:
1
w sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku1:1. Ze szklanki odlano
4
mieszaniny i dolano do pelna wody. Po dolaniu wody , soku w szklance bylo
(podaj w procentach
10
Janusz:
Marcin W jestes z Leszczyn
?
1
Janusz:
Marcin W jak jestes to napisz cos tutaj bo chyba cie znam L
8
abc:
1) Na ile sposobów 10 mężczyzn może poprosić do tańca 10 kobiet? 2) Na ile sposobów można połączyć w pary 20 osób?
3
Joanna:
Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego podpunktu zadanka: Ile jest wszystkich liczb 4−cyfrowych w których cyfry:
1
ada:
F(x) = log
2
x
x+1
+
√
4−x
2
14
14latek:
Wyliczenie całki podstawieniem Eulera.
11
aa:
|x−3|+2=3x+3
2
ja:
obliczyć granice obliczyć granice obliczyć granice obliczyć granice obliczyć granice
10
Ja:
Udowodnij, że ciąg a
n
jest zbieżny {a
n
} n∊N
6
lalada:
Zbiorem wartości funkcji f(x)=2x+4 / |x+2| jest. Proszę o krótki komentarz do odpowiedzi. Odpowiedź znam ale jej nie rozumiem. Dziękuję.
12
ja:
4x
3sin2x
1
Iwonka S:
Czy liczba log36 jest równa 2log6−log1? Uzasadnij.
7
anty:
Chemia:
4
dami:
miedzy liczby 3i48 wstaw trzy liczby a,b,c takie,aby ciag(3,a,b,c,48)byl ciagiem geometrycznym
4
Iwonka S:
Wykaż zbior wartości funkcji: y=(x+1)
2
−2
3
Edyta:
3
√
9
=
3
√
243
=
3
anula:
sprzedawca obniżył cenę o 10% a później jeszcze o 20% ile procent obniżono cenę
4
Ernest:
√
x
2
+6x+9
−|x−2|=x
3
Janusz:
Robie właśnie prawdopodobieństwo i mam pytanie czy tych regułek trzeba się nauczyć na pamięc czy można to jakoś zrozumiale wytłumaczyć?
2
janusz:
ile początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an ) o iloczynie g należy zsumowac ,aby otrzymac liczbę S ? a1=5 ,g=5, s=1275 proszę o pomoc g oznacz iloraz pomocy nie
8
IksIgrekZet:
Rozwiązać równanie: sinx=cosx
1
malgosia:
dla jakich liczb całkowitych a liczba
a
3
−2a
2
+3
a
2
−2a
1
Patrycja:
Rozwiąż równanie m|x+2| = 4m+1 w zależnośćci od parametru m.
7
IksIgrekZet:
2cos
2
x = 3cosx + 2 Pomoże ktoś?
4
Jan:
S=
1
2
at
2
4
kagarolinka:
rozwiaż graficznie rownanie: x
1
3
+ x
2
= 2
1
sysa2:
w zapisie liczb pieciocyfrowych uzyto tylko 0,1,2,3,4 ile jest takich liczb a)parzystych b) nieparzystych
1
sysa2:
f(x)=4x
2
−1:x−2
7
dedshuter:
Oblicz, ile słów można ułożyć przedstawiając litery w słowie: ABRAKADABRA
1
Asia:
Wystrzelony z pistoletu pocisk przy wylocie z lufy o długości 118mm posiada prędkość 350m/s. Oblicz czas lotu pocisku w lufie.
1
IksIgrekZet:
Muszę rozwiązać równanie : tg3 x = − 1 Proszę tylko o sprawdzenie i w razie pomyłki poprawić.
2
sysa2:
f(x)=
√
(x−1)(x+1)
3
Pomocy!!:
2
x
+
3
− 5
x
< 7*2
x
−
2
− 3*5
x
−
1
2
sysa2:
a)fx)=
√
2x+8
1
sysa2:
wyznacz dziedzine uprośc wzor A)f(x)=x+1:x+1
0
sysa2:
2
A.:
Mógłby ktoś pomóc?
1
sysa2:
f(x)=x:6−x
3
arigatou:
Karol wylozyl prostokatny plac o wymierach 5m na 10m kostka brukowaną w dwoch kolorach: na zewnatrz obwodka o jednakowej szerokosci w kolorze czerwonym, wewnatrz prostokat w kolorze
2
malgosia:
móglby mi ktoś z tym pomóc? a)
1
x
<
1
x+1
13
monika:
kto mi napisze jak wyznaczyć wartość ekstremalną funkcji y=xdo kwadratu−9x+14
2
yyy:
1+sin2x=cos2x
13
TOmek:
:::rysunek::: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB miara kąta ACB jest równa 2α. Promień okręgu
16
cyrus:
Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
8
Janusz:
Szacunek dla tego kto to zrobi
Prosił bym również o całe rozwiązanie bo mi coś nie wychodzi
2
____dziama:
π
1
13
prosze pilnie o pomoc
Wykaz, ze jesli α,β∊(0,
) i cosα=
i cosβ=
, to
2
7
14
π
α−β=
3
9
TOmek:
:::rysunek::: Podstawa trójkąta równoramiennego i środkowe poprowadzone z jej końców mają długość a. Oblicz
3
TOmek:
:::rysunek::: Podstawa trójkąta równoramiennego i wysokość opuszczona na podstawę mają równe długośći.
16
Janusz:
Prosze o pomoc z zadaniem
1
Krzysiek:
n
2
+ 2
u
n
= (
)
n
2
jak obliczyć taką granice?
2n
2
+ 1
9
smutna:
Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołkach A=(8,3)
10
smutna:
Dla jakich wartości współczynnika K funkcja
1
smutna:
n+1
Dany jest ciąg an=
. Wyznacz wzór ogólny ciągu bn= an+1−an. Odpowiedz podaj w
n
najproszej postaci
4
yyy:
cos
4
4x=3 cos
2
4x=
√
3
∪ cos
2
4x=−
√
3
3
yyy:
Jeśli mogłby ktoś to mam kilka takich przykładów do sprawdzenia 1)
1
yyy:
ctg3x=
√
3
3x=
π
6
+kπ
1
nie umiem..;/:
kurs euro wynosil 4,10 zł za 1 euro. oznacz przez x ilosc zakupionych euro a przez y kwote ktora trzeba za nie zapłacić w złotówkach. zapisz wzor pozwalajacy szybko obliczac kwote jaka
1
Łukasz:
Łukasz: " w trapez wpisano okrąg. punkt styczności okręgu z dłuższą podstawą trapezu dzieli tę podstawę
12
smutna:
7
smutna:
Dane są wielomiany
4
Kris_garg:
:::rysunek::: Zad.
1
Beata:
a)2|x|− |x+1| =2 b) 2|x+6| − |x| + |x−6|=18
1
astral:
Łancuszek o masie 50g zawiera o 18 g czystego złota wiecej niz lancuszek, ktory ma mase 40g, oraz wktorym proba zlota jest o 0,210 mniejsza niz w lancuszku o masie 50g.
26
smutna:
Jeśli para liczb (x.y) spełnia układ równań:
9
szeflera:
Wczasie lądowania z prędkością Vo=100m/s samolot wylądował na odcinku pasa startowego o długości 500m.
8
smutna:
Jeśli a to się równa logarytm przy podstawie 6 z dwóch i b to się równa logarytm przy podstawie 6 z trzech to suma a + b się równa
?
3
____dziama:
sin
7π
4
*cos
5π
6
−cos
7π
4
*sin
5π
6
=?
5
pat:
napisz rownanie kierunkowe prostej stycznej do okregu x
2
+y
2
=10 w punkcie A=(1.3)
3
Marek:
γ=x
2
e
1
/
x
zbadaj przebieg zmienności funkcji, tego kompletnie nie wiem jak zrobić.
13
Beata:
2|x|− |x+1| =2
1
Alek:
Czy można tak przekroić sześcian płaszczyzną by uzyskać dwie podobne, nieprzystające bryły. Jeśli można znajdź ten przekrój.
6
piza:
lim U{ x
3
+125} {2x
2
−50} x→−5
1
Gonzo:
(1−
3
n
)
n
7
Marek:
x
2
− 2x + 3
γ=
mam problem z takim zadaniem, proszę o pomoc
x
2
+2x −3
5
help:
jak rozwiązuje się takie oO zadania ? ;>
2
monika:
zbadaj wzajemne położenie okręgów o równaniach(bez wykonywania rysunków)(x−1) do kwadratu+(y+2+10) do kwadratu=25 i x do kwadratu+(y−3+10) do kwadratu =4
1
Weraaa:
Oblicz: (5x+2)
=
16x
2
9
____dziama:
Prosze o pomoc. cos
12π
2
+cos
12π
3
+cos
12π
4
+cos
12π
6
= ? chociaz jakas wskazowke
1
magda:
Dany jest prostokąt o bokach 1.5 cm i 3 cm. Oblicz długości boków prostokąta podobnego do niego w skali
3
magda:
Trójkąt o bokach długości 4cm, 5cm, i 6cm jest podobny do trójkąta o bokach długości 24cm, 30cm i x cm. Oblicz x.
7
corn:
oblicz f(2) wiedzac, ze dla dowolnego x≠ 0 zachodzi warunek f(x)−3f(1/x)=2x−3
26
karolajn:
|x+2,4|+1,2
1
=
3
3
12
ola:
1. podstawą graniastosłupa prostego jest trójkat prostokątny o przyprostokątnych długości 7cm i 24 cm. podaj miary kątów między sąsiednimi ścianami bocznymi tego graniastosłupa.
3
Krysia:
Sprowadź dane wyrażenie do najprostrzej postaci wiedząc że x∊ (1;3) a) [x]
1
Seba:
lim (
√
n+6
√
n
+1
−
√
n
)= n→
∞
0
ola:
dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny którego pole powierzchni bocznej jest równe 480cm
2
a pole powierzchni całkowitej 530cm
2
. oblicz sinus kąta jaki tworzy przekrój ABC1D1
3
Krzysiek:
(1−
3
n
)
n
jak obliczyć taką granice
3
karolajn:
|x+2,4|+1,2 1 −−−−−−−−−−−−−− = −−
0
Anja:
¬∃
x
∊R[(|
2x+1
x−2
| < 2 ) ⋀ ((
1
5
)
−2x+2
− (
1
25
)
x−1
x+1
≥ 0 )]
5
Kasienka:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości d tworzy z wysokością kąt Alfa Wprowadź wzór na objętość walca Oblicz ją dla d=8
√
2
i Alfa =
30
Anja:
a co robic w takim przypadku ? 0.5
√
2
17
Monika:
Jedną czwartą uczniów 3 a stanowią chłopcy.Wobec tego liczba dziewcząt z tej klasy jest większa od liczby chłopców o
(w procentach).
1
Calineczka:
Miesięczne koszty stałe firmy produkującej lampki biurowe wynoszą 600 zł.Średni koszt wyprodukowania jednej lampki wynosi 20 z a lampka sprzedawana jest za 30 zł.Podaj wzór
1
karolajn:
2|x−1|−4 −−−−−−−−− = 0
3
Ania:
Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez punkty A(1;−1) B(4;5) C(1;4)
8
zilwus:
1 Pokaż,że równanie ma pierwiastki,a następnie oblicz ich sumę i iloczyn. A) 3x
2
+ 12x − 18 = 0
2
karolajn:
a)|x|+2=0
5
Karol:
Jeżeli liczba a jest cztery razy mniejsza od liczby b,to jest od niej mniejsza o
4
ja:
Jakie jest równanie paraboli o wierzchołku (0,22 ; 14) i punktach przecięcia z osią x : 0 a drugi 0,88
Jak to obliczyć prosze o pomoc siedzę już nad tym godzine
9
Ania:
Przekątna przekroju osiowego walca ma dł 12cm i tworzy z wysokościa kąt 30
o
Oblicz objętość oraz pole powierzchi całkowitej walca
1
Monika:
Trzy liczby x,y i 12 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, natomiast liczby x,y i 9 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz liczby x i y?
1
Monika:
Prostokąt ma boki o długościach 6 cm i 8 cm. Oblicz stosunek objętości bryły, jaka powstanie po obrocie tego prostokąta wokół dłuższego boku, do objętości bryły powstałej z obrotu wokół
1
Monika:
Zaciągasz kredyt w wysokości 1000 zł spłacany jednorazowo po 2 latach. Ile będziesz musiał zwrócic bankowi jeśli oprocentowanie w stosunku rocznym wynosi 24% a kapitalizacja odbywa się
3
Ania:
Promień podstawy stożka ma dł 6cm a jego tworząca 10cm Oblicz pole powirzchni całkowitej i objętość tego stożka
3
ola:
Dwaj strzelcy strzelaja jednoczesnie do celu. Pierwszy trafia do celu z pr−stwem 70% a drugi z pr−stwem 50%. Jakie jest pr−stwo ze do celu jednoczescnie nie trafi zaden strzelec?
8
ola:
Spośród liczb 1,2,3...3050 wylosowano jedna liczbe. Oblicz pr−stwo ze jest to liczba podzielna przez 10 lub przez 22.
11
Calineczka:
Pierwiastkiem, który jest głównym budulcem Ziemi, jest żelazo, stanowiące 35% masy naszej planety. Ósmym wśród najczęściej spotykanych pierwiastków jest glin (4% [i tu jest obok
2
conscientious:
Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx
2
−(2m+6)x
2
+9−m
2
=0 ma dwa różne rozwiązania.
23
Piotr:
Oblicz pochodną funkcji
3x + 4
6
√
x
5
f(x) =
x
√
x
Mój wynik:
7
pomocy:
8
2
3
+7
3
4
=? a wspólny mianownik to12 jak tak to mi wychodzi 15
17
12
nie wiem
10
Paweł:
Jak się czyta wzory skróconego mnożenia? Chodzi mi o to jak się je czyta w języku matematycznym a nie tak jak się je pisze.
7
Calineczka:
Mam problem z tym zadaniem albo nie rozumiem treści albo zadanie jest bezsensownie sformułowane.
6
Monki:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8 a jeden z kątów ma miarę 30 stopni . Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
5
madzia:
hey wszystkim . porszę o pomoc Pierwszy komputerowy twardy dysk skonstruowany w roku 1965 przez firmę IBM,ważył około tony i
12
M4ciek:
Dla jakich wartosci parametru a rownanie Ix−2I = a
2
−3a −2 ma dwa pierwiastki roznych znakow?
0
luki:
Dn=(1/(4
1
+1))+(1/(4
2
+2))+...+(1/(4
n
+n))
16
Smerfetka :
Miejsce zerowe funkcji to argument dla którego wartość funkcji wynosi 0 . Funkcja podana jest wzorem y=(x+2)2−''do drugiej''−(3−x)2+2 .Oblicz jej miejsce zerowe
3
nikka:
Witam, czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to obliczyć? Oblicz wartość największą i najmniejszą funkcji w danym przedziale;
5
marzena:
Cześć. Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku
Znajdź liczbę której przybliżenie wynosi 80, wiedząc że jest to przybliżenie z niedomiarem i
5
dziama:
Uzasadnij ze podane rownanie nie okresla okregu: x
2
− 6x + y
2
+ 4x + 14 = 0
5
grey:
1. Dowiesc, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c zachodzi nierownosc: ab/(a+b) + bc/(b+c) +ac/(c+a)≤(a+b+c)/2
6
Anja:
cos(−1110)∧
to z tabeli odczytuje czy inaczej sie to robi ?
ja nie rozumiec i byc lewa z matmy
0
ewelina k 2010:
dane jest wyrazenie |2x−10|−|x+2| zapisz wartosc tego wyrazenia bez symbolu wartosci bezwzglednej dla liczby xe (−2,5)
1
Anja:
[3
−3
≥2
10
⋀ 4
log
2
3
=3}]
1
ewelina k 2010:
|x−1|+|x|−|1−x|
jezeli −1<x<0 to wyrazenie
jest rowne x,0,1,czy −1?
−|x|
19
dziama:
Proszę o wskazówkę. bo nie wiem jak to zrobić
Mam dane trzy punkty A(3,0) B(9,6) D(3,3) i mam wyznaczyc punkt C wiedząc, że te punkty sa
12
Bezradna z fizyki:
Po sąsiednich torach jadą dwa pociągi z szybkościami v
1
= 54km/h i v
2
=72km/h. Długości tych pociągów wynoszą odpowiednio l
1
=100 i l
2
= 150m. Oblicz czas mijania się pociągów, gdy:
0
nikka:
Wymień elementy geometrii płaskiej z trygonometrią
11
ewelina k 2010:
|2−
√
7
| jest rowne
√
7
−2,
8
ewelina k 2010:
liczba log
3
36 jest rowna 1)2 log
3
6
8
basia:
metr sześcienny asfaltu wazy 1.4 ton. do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach 20 m x 40 m użyto 42 ton asfaltu. jaką grubość ma warstwa asfaltu na tym boisku
5
basia:
twożąca stożka ma długość 6cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. oblicz pole całkowite stożka
37
basia:
pole powierzchni bocznej walca wynosi 60π cm
2
, a pole powierzchni całkowitej 78πcm
2
. oblicz obiętość walca
9
basia:
oblicz obiętość kuli wiedzac że 1/3 pola powierzchni tej kuli jest równa 48π cm
2
5
michał:
x
f(x)=
x
2
+ 1
1D=R
2x
2
2 f'(x) =
(x
2
+1)
2
f"(x) =
20
basia:
kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do płaszczyzny podstawy ma 60 stopni,a krawędż podstawy jest równa 6,6 cm. oblicz pole powierzchni całkowitej tego
32
qam:
Witam. Mógłby ktoś mi pomóc z tymi zadaniami:
3
Palinka:
Ciag (An) jest ciagiem geometrycznym o dodatnich wyrazach. Wykaz, ze dowolny wyraz tego ciagu (oprocz pierwszego) podniesiony do kwadratu jest rowny iloczynowi wyrazu poprzedniego.
8
Karolciaaaa:
Aleksander przygotowuje sie do turnieju. Ma do rozwiazania 3000 zadan. Rozwiazal juz 200 z nich. Dzisiaj rozwiazal 10 i teraz codziennie bedzie rozwiazywal o 5 zadan wiecej. Ile dni
6
Monki:
:::rysunek::: Trzy okręgi o promieniach 1,2 i 3 są parami styczne zewnętrznie. Oblicz pole trójkąta którego
7
michalina:
wyliczyć równanie
3
Jarek:
5*2
n
+3*3
n
+4
n
a) lim