obiętość walca
basia: pole powierzchni bocznej walca wynosi 60π cm2, a pole powierzchni całkowitej 78πcm2. oblicz
obiętość walca
12 lis 09:31
sushi_ gg6397228:
zapisz wzory na Pboczne i Pp i rozwiaz uklad rownan
12 lis 09:36
basia: pb =2π r h
pp= π r 2
12 lis 10:12
basia: pb= 60π
pp= 78π
12 lis 10:15
basia: i co teraz zrobic zeby uzyzkac h
12 lis 10:16
sushi_ gg6397228: to robimy ulkad rownan
60π= 2π r*h
78 π= p
całkowite −−> jaki jest wzor
12 lis 10:16
basia: jak ułożyć to równanie?
12 lis 10:17
basia: pc 2pp + pb
12 lis 10:17
basia: 60π= 2πrh
78π= 2π r 2 + 2π r h
tak to ma wygladac?
12 lis 10:20
sushi_ gg6397228:
teraz widac Pcalkowite= 2*Ppodstawy + Pboczne
78π===2* ppodstawy +60π
2ppodstawy= 18π
2*πr2= 18π ===> r= ...
majac "r" podstaw do 60π= 2 *π * "r" * h ===> z tego policzysz "h"
V= p podstawy * h
12 lis 10:24
basia: z kąd sie wzielo 18π
12 lis 10:28
sushi_ gg6397228:
78−60=...
Ty nie masz zielonego pojęcia o matematyce, a zwalasz wine na bryły
12 lis 10:31
basia: aha dobra łapie po malu już wiemz kad
12 lis 10:36
basia: czyli r = 3 π tak
12 lis 10:37
basia: czyli h = 51π

?
12 lis 10:39
basia: nie
12 lis 10:39
basia: to będzie
60π = 2π*3π*h
60π = 9π* h / dziele wszystko przez 9π
h= 6.6

dobrze tak będzie
12 lis 10:43
sushi_ gg6397228:
r=3
12 lis 11:01
basia: no ok tylko ze wiesz co ja teraz siedze przytym zad od nowa i jeszcze inaczej mi wychodzi
12 lis 11:11
basia: bo pp a pc to dwie ruzne rzeczy
12 lis 11:11
basia: bo pc = 78 a nie ppowieszchni
12 lis 11:13
basia: i ałtomatycznie wszystko sie zmienia
12 lis 11:13
sushi_ gg6397228:
przeciez napisalem pcałkowite===ppowierzchni
12 lis 11:24
sushi_ gg6397228:
nic nie zmienia tylko jest tak jak zapisalem oraz r=3
12 lis 11:24
basia: prosze cie zrób mi to zadanie bo ja juz nie mam pojęcia
12 lis 11:30
basia: mam 5 zad do zrobienia i praktycznie tak na prawde zadnego nie zrobie a potszebuje je
12 lis 11:31
basia: i wszystkie juz mi sie razem pomieszały
12 lis 11:32
basia: jak p c moze sie równac pp przeciesz to dwa różne wzory
12 lis 11:33
sushi_ gg6397228:
masz zapisane o 10.24
az do momentu
2πr2=18π
2r2=18
r2=9
r=3 cm
______________________
60π= 2π *3*h
60= 6h
h= 10 cm
_____________________________
V= πr2*h
V= π *3*3*10
V= 90π cm3
12 lis 11:33
sushi_ gg6397228:
nie napisalem p
podstawy tylko p
powierzchni
a p
powierzchni=p
całkowite
czyzbys miala +30 lat i LO zaoczne

; jak nie to
weź się w garść DZIEWCZYNO
12 lis 11:35
basia: toc ogólniak robie i
12 lis 11:39
basia: dla tego mam to wiesz gdzies ja chce tylko rozwiazania i nic wiecej
12 lis 11:39
sushi_ gg6397228:
to nic nie da, bedzie sprawdzin i dupa zimna, wiec trzeba to zrozumiec
12 lis 11:41
basia: dobra przestudiuje to jeszcze raz i mam nadzieje ze sie w końcu po łapie
a co do szkoły to został mi ostani semestr robie zaoczne
12 lis 11:42
basia: sprawdzian

hehe grupowy i jak zawsze ściągamy
12 lis 11:44
sushi_ gg6397228:
a potem takie osoby budują hale widowiskowe/ (lub inne obiekty) i sie zawalają
12 lis 11:49
basia: a tam na koncu ma być cm
3
a nie cm
2 
?
12 lis 11:58
Grześ: oj, a na logikę, objętość podasz w cm
2 czy cm
3
zastanów się nim zadajesz takie pytania
12 lis 11:59