Rozwiąż równanie
karolajn:
2 równanie
12 lis 15:11
12 lis 15:12
sushi_ gg6397228:
1. mianowniki te same, wiec liczniki sa sobie rowne
| | 2 | |
2. podziel obustronnie przez |
| a potem zabierz sie za rozpisanie pierwszej (zewnetrznej) |
| | 3 | |
wartosci bezwzglednej
12 lis 15:16
karolajn: Więc wyszło mi, że w równaniu 1 zbiór jest pusty, zaś w równianiu 2 x=−4 lub x=5
12 lis 15:20
sushi_ gg6397228: dobrze
12 lis 15:23
karolajn: jak mam zrobić to
|x+2|=−1|(x−2)(x+2)|
12 lis 15:24
sushi_ gg6397228: w takiej postaci lewa strona zawsze dodatnia, prawa zawsze ujemna
jedyna mozliwosc kiedy 0=0 (poszukaj miejsc zerowych dla lewej i prawej strony)
12 lis 15:26
karolajn: zajmę się tym zaraz.
Mam równanie |x−1|+|x+2|+|x−5|=0
Szukałem miejsc zerowych , w każdej z 4 możliwości wyszło mi równianie sprzeczne. Mógłby ktoś
to sprawdzić ?
12 lis 15:33
sushi_ gg6397228: tutaj nie trzeba bylo tego robic
mamy a+b+c=0 i a,b,c sa nieujemne wiec a=0 i b=0 i c=0 −−> czy monza miec taki "x" aby w kazdej
wartosci bezwzglednej wyszlo 0
12 lis 15:35
karolajn: Nie do końca cie rozumiem. Czy zrobiłem to dobrze ? Jeśli nie, to gdzie mam błąd.
12 lis 15:36
sushi_ gg6397228: napisalem , przyjmin kazda wartosc bezwzglwedna jako literke"a", "b" , "c"
i masz a+b+c=0 <==> a=0 i b=0 i c=0
napisalem, ze Twoj sposob byl pracochłonny
nie ma rozwiazania
12 lis 15:42
karolajn: Mam też taki przykład
|x−3|+|x2−9|=0
przyjąłem x=3 i wyszło mi przy patrzeniu o ujemnym
x+x2=12
Jak to rozwiązać ?
12 lis 15:51
karolajn: przy dodatnim
12 lis 15:52
sushi_ gg6397228:
x=3
|3−3| + {9−9|= 0
0+0= 0
znowu robisz to samo: mamy a+b=0 ==> a=0 i b=0
12 lis 15:58
karolajn: Dobrze, ale rozwiązuje to sposobem z osią i nie jestem pewny czy to umiem. Jak zrobić ten
przykład, gdzie na końcu wychodzi x+x2=12
12 lis 16:00
sushi_ gg6397228:
jak robisz z osia, to sa przedziały, na razie mi nie podalas przedzialu tylko sama liczbe x=3 i
mam zgadywac do ktorego robisz to przedzialu
jak wyszlo x+x2=12 to na jedna strone i delta x1, x2 i zalozenia z jakiego sa przedzialu
12 lis 16:03
sushi_ gg6397228:
moj sposob= 30 sekund
Twoj = 20 minut
a na kartkowce masz 10 minut −−> i bedziesz robic sposobem z osią
12 lis 16:04
karolajn: Dobrze, do tego jeszcze będę chciała wrócić.
Teraz mam pytanie.
Jak rozwiązać taką nierówność. |x|−{1}{3}<bądź równe 0
12 lis 16:05
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
|X| ≤ |
| i wzor na nierownosc |
| | 3 | |
12 lis 16:08
karolajn: |x|−13>bądź równe 0
12 lis 16:08
karolajn: | | 1 | | 1 | |
Wyszło, że x należy (− |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
12 lis 16:12
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|x| ≤ |
| to rozwiazanie <− |
| ; |
| > |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|x| ≥ |
| to rozwiazanie (−∞; − |
| > ∪ < |
| ; +∞) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 lis 16:15
karolajn: Czy moglibyście sprawdzić mi wybrane równiania i nierówności?
1)|X−3|=7 x=−4 v x=10
2)|3+x|=√5 x=−3−√5 v x= −3+√5
3) 23||x−1|+2|=4 x=−4 v x=5
4)23|x|−1>13 x należy (− nieskończoność;−2) U (2, nieskończoność)
5) 0>1,4−|2,6−x| x należy (− nieskończoność;1,2) U (4; nieskończoność)
6) −2|5−x| + 1,2> 0 x należy (−nieskończoność; 4,4) U(5,6; nieskończoność)
7) |3+|x−6||>0 x należy do liczb rzeczywistych ( nie jestem pewny)
8) ||x+5|+2<7 x należy (−10;0)
12 lis 17:34
sushi_ gg6397228: 1 ok
2 ok
3 x= 5 x= −3 (tam wtedy jakos przeoczylem to)
4 ok
5 ok
6 przedzial w złą stronę np x= 100 −2 * 95 + 1,2 <0
7 x ∊R
8 ok dla || x+5 | +2 | <7
12 lis 17:40
karolajn: Dobrze, teraz chciałbym wrócić do tych wcześniejszych zadań
b) |x−3| + |x2 −9|=0
d) |x+2| = −1|(x−2)(x+)|
Musze to zrobić sposobem z osią, bo wymaga tego nauczycielka.
w b) gdzie rozpatrywałem na minusie i na plusie wyszło mi na minusie −x−x2=−12
na plusie x+x2=12
i nie wiem co dalej z tym zrobić
12 lis 18:04
sushi_ gg6397228:
ale myslenia chyba nie zabrania
tutaj widac ze masz po dwa miejsca zerowe wiec robisz przy przedziały i rozpisujesz dla
kazdego przedzialu....
jak bedziesz miec |x+2| >− 3 to tez bedziez os robic
12 lis 18:06
karolajn: Tylko mi wyszło na minusie −x−x2=−12 na plusie x+x2=12 i nie wiem jak obliczyć z tego sam x
12 lis 18:15