Regóła mnożenia
Joanna: Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego podpunktu zadanka:
Ile jest wszystkich liczb 4−cyfrowych w których cyfry:
a) mogą się powtarzać
b) cyfry nie mogą się powtarzać
odp a)
podzieliłam sobie cyfrę na:
jedności (mogą zawierać 9 cyfr)
dziesiątki (mogą zawierać 10 cyfr)
setki mogą (zawierać 10 cyfr)
tysięczne też (10 cyfr)
czyli 103 * 9 = 9000
jak zatem poradzić sobie z odpowiedzią do b?
Pomóżcie prosze
12 lis 21:50
Eta:
a) 9*10*10*10= 9*103= .....
b) 9*9*8*7=.........
bo na pierwszym miejscu 9cyfr ( bo bez zera)
na drugim miejscu 9 cyfr ,bo z zerem,ale bez tej pierwszej
na trzecim już tylko 8 cyfr
itd......
12 lis 21:55
Marcin W: a) 9*10
3
b) 9*9*8*7
9 na pierwszym miejscu bo moze byc od {1,...,9} na drugim moze byc kazda ze zbioru {0,1,...,9}
poza ta co zostala wylosowana za 1 razem itd
Albo inaczej wszystkich "liczb" z zerem na poczatku czterocyfrowych(nie powtrzaja sie cyfry)
jest 10*9*8*7 odjac te z zerami 1*9*8*7 czyli 10*9*8*7−9*8*7=9*8*7(10−1)=9*8*7*9 co daje to
samo
12 lis 21:59
Joanna: Dziękuję Wam za odpowiedz

Zrozumiałam!
12 lis 22:30